Posvete preminuloj sestri, pas Rolan Garos i 24 časa apsa u Nemačkoj: Ko je Argentinac Etčeveri, kome je Đoković mera od prvog boda za svetsku listu 1Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Novak Đoković se u trećem kolu Australijan opena sastaje s rivalom koji je po godinama, stilu igre i visini isti kao Australijanac Aleksej Popirin, koga je najbolji teniser sveta uz zahtevan napor savladao u drugom.

Tomas Martin Etčeveri takođe je 1999. godište, ima 196 cm i dobar forhend desnicom, ali zbog četiri kilograma više od Popirina ne deluje toliko suvonjavo.

Đoković se sastaje s trećim „reketom“ Argentine, koji na svetskoj listi zauzima 32. mesto, što je za 11 mesta bolje od igrača ruskog porekla.

Rođen je 18. jula u La Plati, koja je od Buenos Ajresa udaljena kao Mladenovac od Beograda. Tamo s prijateljima i dalje igra fudbal u amaterskom takmičenju kadgod mu to obaveze dozvole.

U tenisku školu je pošao s četiri godine. Naklonost sportu kojem se posvetio rodila se na plaži.

Otac i majka, oboje advokati, dali su mu da se igra palicu s lopticom privezanom za nju kanapom, što mu je poslužilo za prvi osećaj za reket. Udarao je tako do iznemoglosti, dok nije zamolio roditelje da ga upišu na tenis.

Kad je video Del Potra, nije došao Đoković

U 2014. i 2015. odigrao je po dva fjučersa u Argentini, ali je sva četiri puta u svojim prvim ogledanjima sa seniorima ispao u prvom kolu.

Pošto je važio za darovitog igrača, bio je u juniorskom timu nacionalne federacije koja je svoje nade okupila da se nađu pri ruci državnoj reprezentaciji u duelu sa Srbijom u četvrtfinalu Dejvis kupa u Buenos Ajresu 2015.

Tada je i upoznao svog uzora Huana Martina del Potra, osvajača Ju-Es opena 2009, koji je jedno vreme bio u najužem svetskom vrhu, ali su mu nevolje s povredama upropastile karijeru. Nije igrao ni na tom meču budući da je propustio skoro celu 2015, a nije ni njegov veliki prijatelj Novak Đoković.

Posvete preminuloj sestri, pas Rolan Garos i 24 časa apsa u Nemačkoj: Ko je Argentinac Etčeveri, kome je Đoković mera od prvog boda za svetsku listu 2
Foto: EPA-EFE/ESTEBAN GARAY

Dve selekcije bez najvećih uzdanica sastale su se u julu na šljaci u dvorani Teknopolis jer je u to doba godine na južnoj polulopti zima.

Argentina je pobedu obezbedila pošto je uspehom i u igri parova drugog dana susreta povela s nedostižnih 3:0 (u singlu je šansu propustio Viktor Troicki protiv Federika Delbonisa, jer je vodio s 2:0 u setovima). Konačno je bilo 4:1.

Argentinci su ispali u polufinalu u Glazgovu protiv potonjih osvajača Britanaca. Dogodine, s povratkom Del Potra u tim, prvi put su osvojili salataru, pošto je Delbonis u odlučujućem petom meču savladao Iva Karlovića u okršaju s Hrvatima u Zagrebu.

Fora u poređenju sa idolom Đokovićem

Mesec pre argentinskog prvenca Etčeveri je na fjučersu na šljaci u Ekvadoru uzeo prvi bod za svetsku listu, budući je najzad pregrmeo prvu prepreku.

Odmah je napravio foru.

Na hartiji je napisao: „Novak Đoković 12.900 poena, Tomas Etčeveri 1. Nedostaje 12.899“.

 

Na razdaljinu od prvoplasiranog na listi, kojem je počeo najiskrenije da se divi, ukazivao je na papiru i kasnije, ponosan što se razlika topi iako je i dalje bila pregolema.

A na onih 12.899 bodova nedostatka, koje je imao kao 17-godišnjak, s neskriveno opijen radošću podsetio je 2023. uoči prvog duela s Đokovićem: „Sutra, sa 23 godine i u najboljem trenutku svoje karijere, prvi put ću se suočiti sa svojim idolom, u drugom kolu mastersa u Rimu“.

Etčeveri, tada 61. na listi, imao je dvostruki razlog za sreću, jer je u prvom kolu, protiv Francuza Luke van Aša, ostvario prvu pobedu na rismkoj šljaci. Đokoviću je pokazao zube u prvom setu, ali je izgubio – 7:6 (7:5), 6:2.

Sreli su se lane u drugom kolu i na mastersu u pariskom Bersiju, pošto je Etčeveri prethodno pobedio Miomira Kecmanovića. Najbolji teniser sveta je i lakše izašao na kraj s njim – 6:3, 6:2.

Lisice na ruke na aerodromu u Kelnu

Etčeveri je na sva četiri turnira za grend slem debitovao 2022. i sva četiri puta je pakovao kofer posle prog meča.

U 2023. na tri je otišao po korak dalje, a na Rolan Garosu čak do četvrtfinala.

Tada je pažnju privukao i njegov pas kojeg je i nazvao Rolan Garos po svom omiljenom turniru. Ima ga od desete godine. Objasnio je da je Rola (tako mu se tepa) bio vrlo ljut na njega zbog poraza protiv Đokovića u Rimu.

U 2020. i 2021. Etčeverijev teniski nomadski život je bio prava odiseja.

Prvo je imao filmsku priču.

Dugo je u drugoj polovini sezone igrao po Evropi. Posle jednog čelindžera u Nemačkoj planirao je da iz Kelna odleti u Poljsku da nastavi takmičenje.

Čim je pokazao pasoš na aerodromu, prišla mu je vojna policija. Odvojili su ga iz reda i stavili mu lisice na ruke.

Ispostavilo se da mu je isteklo vremensko ograničenje boravka u Evropskoj uniji. Proveo je u pritvoru 24 časa. Pušten je tek pošto se za njega založilo Udruženje teniskih profesionalaca (ATP).

Morao je da se vrati kući. Preplašen. Išao je preko Istanbula, gde je čekao na let 11 sati, spavajući na podu i dalje pod snažnim utiskom iz Nemačke.

Jedva je čekao da posle sedam meseci igranja i van Evrope zagrli najmilije. Čim je stupio na tlo otadžbine, ustanovljeno je da je zaražen virusom korona. Morao je u karantin u hotelu u Buenos Ajresu.

Posvete preminuloj sestri, pas Rolan Garos i 24 časa apsa u Nemačkoj: Ko je Argentinac Etčeveri, kome je Đoković mera od prvog boda za svetsku listu 3
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Najbolniji gubitak

 

U septembru 2022. pretrpeo je najbolniji gubitak. U 32. godini umrla mu je sestra Magali od raka dojke, ostavljajući nezamenljivu prazninu u bratovljevom životu.

Smogao je snagu da nekoliko dana kasnije ostvari i pobedu u prvom kolu u Tel Avivu. Posvetio ju je sestri i nadalje to stalno čini s podignutim rukama i licem prema nebu.

Na megdan Đokoviću izlazi s 9.680 bodova manje od njega (11.055 – 1.375)…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari