Novi talas za novi vek srpskog ženskog tenisa: Ko su devojke koje krče put na velikoj sceni? 1Foto: Teniski savez Srbije

Povodom najnovijih uspeha kako juniorskih tako i seniorskih teniserki Srbije, Teniski Savez Srbije pokrenuo je kampanju Novi talas za novi vek srpskog ženskog tenisa, simbolično nazvanu po novoj generaciji takmičarki koje dolaze a koje su rođene u 21. veku.

Devojke koje su osvajala mnoge trofeje u mlađim kategorijama, sada polako krče put i na velikoj sceni. Tome u prilog govore podaci da su naše selekcije uvek na završnim turnirima evropskih i svetskih teniskih smotri do 14, 16 i 18 godina. Trofeji postaju svakodnevica, reprezentativni uspesi realnost, a budućnost Bili Džin King reprezentacije Srbije svakoga dana izgleda sve svetlije.

Prošle godine Teniski savez Srbije je proslavio je 100 godina postojanja. Taj, prvi vek su obeležile tri dame na broju jedan svetskog tenisa, Monika Seleš, Ana Ivanović i Jelena Janković. Lepile su se grend slem i VTA titule za njihove ruke, a sijaset devojaka je pokušavalo da dosegne njihove rezultatske visine.

Sada, u Novom veku srpskog tenisa postoje devojke koje žele da te uspehe dosegnu, a možda ako im se ukaže prilika i prestignu.

Šest devojaka su predvodnice novog talasa za novi vek srpskog ženskog tenisa, a neke su nam već dobro poznate, dok će se za druge tek u buudćnosti čuti.

OLGA DANILOVIĆ

Datum rođenja: 23. januar 2001.

Mesto rođenja: Beograd

Blistala je u mlađim kategorijama, a sada polako gradi put ka vrhu VTA liste. Upravo osvojeni VTA 125 turnir u Baštadu najbolje govori u prilog tome da će Olga da bude predvodnik novog talasa srpskog ženskog tenisa.

Ovo joj je druga titula na VTA turu u singlu, posle Moskve, koju je osvojila 2018. godine. Na Otvorenom prvenstvu Francuske, kao kvalifikantkinja, Danilovićeva je stigla do trećeg kola, što je njen najbolji grend slem učinak do sada. U trećem kolu je izgubila u tri teška seta od 7. nosioca Ons Žaber. Ovim rezultatom se posle pet godina vratila među 100 najboljih.

LOLA RADIVOJEVIĆ

Datum rođenja: 2. januar 2005.

Mesto rođenja: Prokuplje

Lola je prošlog vikenda igrala finale profesionalnog turnira u holandskom Amstelvenu i nije imala sreće da se okiti titulom. Međutim, njen uspon forme i partije koje pruža u dresu sa državnim grbom stavljaju je u red nosilaca igre reprezentacije u budućnosti.

MIA RISTIĆ

Datum rođenja: 17. maj 2006.

Mesto rođenja: Bor

Mia je mlada teniserka koja iza sebe ima iskustvo osvajanja evropskih titula. Pojedinačno je osvojila evropsku krunu do 16, a sa Kostovićevom i Vircovom je osvojila evropsko srebro do 16 godina. I stekla je iskustvo igranja u Bili Džin King reprezentaciji Srbije, a iako mlada nije igrala samo epizodu, već je upisivala jako bitne pobede.

TEODORA KOSTOVIĆ

Datum rođenja: 28. jun 2007.

Mesto rođenja: Novi Sad

Sa Miom i Vircovom se popela do drugog stepenika u Evropi do 16 godina. Odlikuje je hrabrost u igri i očekuje se da bude jedan od oslonaca nacionalnog tima u godinama koje dolaze. Još jedna je iz plejade mladih i talentovanih teniserki koje je iznedrila Srbija.

DUŠICA POPOVSKI

Datum rođenja: 18. mart 2009.

Mesto rođenja: Pančevo

Vicešampionka je Evrope na zimskom i letnjem ekipnom prvenstvu sa Lunom Vujović, polufinalistkinja ovogodišnjeg Vimbldona, iz dana u dan dokazuje da je talenat vredan pažnje i sa kojim Srbija ima svetlu budućnost u ćenskom tenisu. Pravi je predstavnik šampionske generacije.

LUNA VUJOVIĆ

Datum rođenja: 24. jul 2009.

Mesto rođenja: Herceg Novi

Dve vicešampionske krune sa generacijom je upisala do 14 godina. Evropa je već dobro uzpoznala Lunu i na zimskom i na letnjem ekipnom prvenstvu, a posle titule na Vimbldonu do 14 godina, ime joj već zna i planeta. Najmlađa je iz korpusa talenata za Novi vek srpskog tenisa, ali svakako je biser Srbije. Trenira u Hrvatskoj na Veli Lošinju na Ljubičić teniskoj akademiji. Trener joj je Luka Cvjetković, a mentor Ivan Ljubičić. Ne krije da voli agresivan stil igre u tenisu i da želi da se što češće ona pita za sve u toku poena. Protiv Holi Smart je bila superiorna u finalu igranom na terenu 12, te je meč rešila u svoju korist nakon samo 62 minuta igre – 6:3, 6:1. Najviše voli Elenu Ribakinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari