Titule, trofeji i ligaški skokovi 1

Da li je došao trenutak da dvoranski sportovi u Novom Pazaru preuzmu primat fudbala? Rezultatima, neki su već dobrano nadmašili dugogodišnji ponos grada – FK Novi Pazar.

Svi ti gradski timovi su pri vrhu tabela svojih liga ili na samom vrhu. Odbojkaši su najdalje otišli, nalaze se pred osvajanjem i trećeg trofeja u jednoj sezoni, u duelu sa odbojkaškim gorostasom Vojvodinom odlučiće kome će pripasti najznačajniji trofej u zemlji, titula prvaka Srbije ( finalna serija počela je sinoć u Novom Sadu). Ovoga puta red nalaže da se osvrnemo na odlične rezultate, futsal, rukometnog i košarkaškog tima Novog Pazara.

Nikada odlika novopazarskih ekipa nije bila da u serijama pobeđuju na gostovanjima. Sve do pojave jesenjeg sastava Kluba malog fudbala i njihovog gotovo nestvarnog rezultata. U šest utakmica van „Pendika“ upisali su šest pobeda. Poraženi su jedino od futsal „vanzemaljaca“ iz Kragujevcu (2:7 u Novom Pazaru), a nerešeno odigrali sa Novom Pazovom (1:1 – opet kao domaćini). U nastavak šampionata ušli su sa treće pozicije (28 bodova), iliti sa pet bodova manje od lidera iz Kragujevca i sa identičnim skorom kao i drugoplasirana Nova Pazova, ali nešto slabijom gol razlikom. Da nije došlo do burnog i neočekivanog odlaska trenera Vladana Cvetanovića i igrača Veroljuba Vukadinovića, Jovana Cvetanovića i Aleksandra Pavlovića, kao i Nikole Micića s kojim klub nije ni želeo da obnovi ugovor, ne bi se ni postavljalo pitanje mesta na kojem će se Novi Pazar naći pre početka plej – ofa. Sad su u igri novi momenti. Novi su i igrači, Nikola Tanasković (25), bivši igrač Ekonomca, Mašinca i Požarevca, Andrijano Knežević (25) iz Smedereva i povratnik iz KMF Raška Sanel Stupljanin (38), Novo ime je i Veljko Spasojević, dugogodišnji trener Partenona iz Smederevske Palanke, pred kojim je bio nimalo lak zadatak da nastavi tamo gde je stao Cvetanović.

Drugi deo prvenstva krenuo je kako se samo može poželeti. Ubedljive pobede u ,,Pendiku“ nad Samo pravo (4:0), RB Valjevom (4:0) i Pirotom (6:2) i tesni porazi od favorita na gostovanjima, Ekonomac (1:3) i Nova Pazova (2:3) ostavili su ih u trci za drugo mesto koje garantuje rundu manje u plej – of trci. Nažalost, u 17. kolu Novi Pazar gubi bodove od Internacionala u Novom Sadu (4:5), pre svega zbog otvorenog stavljanja sudijskog para na stranu domaćeg sastava. Posle remija sa FON-om u Novom Pazaru (1:1) izgledi da se dođe do pozicije broj dva znatno su smanjeni, ali postoje. Treće mesto pred početak plej – ofa vrlo je blizu, neophodno je da se u preostala četiri kola osvoji šest bodova. Redžović i drugovi biće domaćini Deusu i Kalči, a gostuju Jastrepcu u Blacu (večeras) i Smederevu. Dobra vest za Novopazarce je da su dobili reprezentativca Srbije. U dva prijateljska meča sa evropskim šampionom u Portugalu, dres nacionalne selekcije nosio je Milan Mutavdžić. U drugom takmičenju klub je na dobrom putu da ponovi prošlogodišnju uspeh i plasira se u finale Kupa Srbije. Pobedom u četvrtfinalnom meču u Blacu (5:4), koja je značajna i zbog povratka u ekipu Aleksandra Pavlovića iz Libana, overeno je polufinale u Novom Pazaru. Igra se jedan meč 18. aprila, a eventualni protivnici su Ekonomac, Nova Pazova i Smederevo. Domaćin finalne utakmice 2. maja biće Obrenovac ili Loznica.

Jedna od najboljih utakmica viđenih jesenas u „Pendiku“ je ona koju su u poslednjem kolu rukometne Super B lige (Istok – Zapad) odigrale dve neporažene ekipe, Novi Pazar i Vranje. Derbi je samo na papiru poneo epitet duela dva najjača tima. Predvođeni Kaltakom, Rakićem, Međedovićem i ostalima, Novopazarci su lako izašli na kraj sa gostima (31:26), koje u tom meču nije predvodio trener LJubomir Obradović, jer je tada kao selektor komandovao ženskoj reprezentaciji Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Tom pobedom Novom Pazaru su pripale jesenje počasti, pošto se pri istovetnom broju bodova kao prvi sledeći kriterijum pri određivanju plasmana uzima skor iz međusobnog duela. U prvom delu šampionata ,,plavi“ su upisali devet pobeda i dva remija, u Beloj Palanci i Prokuplju. Vranjanci su u pauzi bitno pojačali svoje redove.

Novi igrači su, bekovi Priboja Luka Minić i Davor Laković, Nenad Tasić iz velikoplanjanske Morave i Ivan Vokši, donedavno levo krilo Sloge iz Požege, klub su napustili Komlanov i Šotra. Iznenađenje je da je u Novom Pazaru u prvenstvenoj pauzi došlo do smene trenera, umesto Gorana Veselinovića na klupu je seo bivši selektor juniorske selekcije Srbije i trener Bele Palanke, Vladimir Stanojević. Igračkom pojačanju iz zrenjaninskog Proletera Miljanu Eriću, Novopazarci su se zahvalili već posle prvog kola nastavka i pobede nad Zlatarom (27:25). Odmah su angažovani provereni superligaški igrači, golman Marko Antelj, bek Dušan Medić i krilo Boris Radivojević, svi iz požeške Sloge. U pet utakmica nastavka prvenstva osvojen je maksimalan broj bodova, a utisak je da je Novi Pazar do njih na lakši način dolazio na gostujućim terenima. Nakon 16 odigranih kola ,,plavi“ su jedina ekipa u obe grupe Super B lige bez poraza. Lideri su u svojoj grupi sa 30 bodova, ispred Vranja 1957 (29). U preostalih šest kola pada odluka o novom superligašu, raspored do poslednjeg kola ide u prilog Novopazarcima, ali ukoliko bi obe ekipe do tada ređale samo pobede odlučivao bi direktni duel dva tima u Vranju. Do tog meča najteže gostovanje Kaltak i drugovi imaće u Leskovcu protiv Dubočice (20. kolo), na drugoj strani najveći ispiti Vranjanaca su u Beloj Palanci (18. kolo) i Novoj Varoši (19. kolo).

Košarkaši Novog Pazara letos su prvi put u istoriji, odustajanjem Radničkog, dospeli do drugoligaškog ranga. Ove sezone mogli bi i korak dalje, do Košarkaške lige Srbije. Reč je o takmičenju iz kojeg najbolji idu u ligu kojoj se priključuju naši vodeći timovi, Crvena zvezda, Partizan, Mega Bemaks i FMP. Izgledi da prvo dođu do KLS-a, pošto dva najbolja sastava iz sadašnjeg ulaze u to društvo, su veliki, i pored toga što je u 16. kolu napravljen korak unazad porazom u prepunom „Pendiku“ (1.500 gledalaca) od direktnog rivala Mladosti (65:75). U sledećih osam utakmica Novi Pazar je imao stopostotan učinak, pa ih taj poraz nije skupo koštao, najvećim delom zbog pobede Slobode, sigurnog učesnika KLS-a od sledeće sezone, nad Mladošću u Užicu (85:74).

Dve runde pre završetka takmičenja u Drugoj ligi računica je jasna, Novi Pazar sa oba trijumfa, bez obzira na rezultate Mladosti, ide u KLS (Novi Pazar 19 pobeda, Mladost 18). Ekipu iz Smederevske Palanke čeka neugodno gostovanje u Pirotu, Novi Pazar bi najviše problema mogao da ima u poslednjem kolu u Žarkovu (21. april), pre toga u ,,Pendiku“ dočekuje Zdravlje iz Leskovca. Dogodili se da Novi Pazar doživi jedan poraz, a Mladost u oba susreta pobedi u KLS bi otišao sastav iz Smederevske Palanke zbog boljeg skora u međusobnim mečevima. U odnosu na sve ostale novopazarske klubove košarkaši i finansijski najbolje stoje, a kakve su im namere pokazali su posle poraza u 10. kolu, u Arilju od Klika (76:63). Tada su umesto mladog trenera Marka Dimitrijevića ekipu prepustili Bošku Đokiću. Trenersko ime u Srbiji izgradio je sa Refleksom (sadašnji FMP), s kojim je pre 14 i 15 godina osvojio Jadransku ligu i Kup Radivoja Koraća (Kup Srbije).

Šta nam sve ovo govori? Novi Pazar će u sezoni 2018/19. sigurno imati dva elitna ligaša, odbojkaški i futsal tim, možda im se priključi i rukometni, a za proleće 2019. godine u igri je i opcija da se ovom društvu pridruži i košarkaški sastav, i to u KLS sa osam klubova. Odbojkaški i futsal klub izgradili su svoje velike uspehe sa većinskim i vodećim igračima iz sopstvene baze, što nije slučaj sa rukometnim i košarkaškim. Nisu bez domaćih snaga, ali je njihova uloga u timu, s manjim izuzecima, uglavnom epizodna.

Poraz na domaćem parketu

KMF Novi Pazar nije uspeo da nastavi seriju pobeda na svom parketu. U 18. kolu Prve futsal lige Srbije odigrao je nerešeno sa FON-om iz Beograda 1:1 (0:0). Gosti su poveli golom Petrova u 25, izjednačenje domaćem timu doneo je Tanasković tri minuta kasnije.

Novi bodovi rukometaša

Rukometaši Novog Pazara nastavljaju sa dobrim partijama van Novog Pazara. U 16. kolu u Negotinu je pobeđen vrlo dobar sastav Hajduk Veljka 35:29 (15:16). Do nova tri boda goste su predvodili Stevanović i Kaltak, strelci osam golova.

Otvorena vrata KLS

Poraz Mladosti u Užicu i pobeda Novog Pazara na gostovanju u Nišu nad Konstantinom 88:65 (22:17, 22:13, 25:19, 19:16) u 24. kolu Druge lige, Pazarcima su se širom otvorila vrata KLS-a. U redovima gostiju najefikasniji igrač bio je Marko Ilić (20 poena).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari