Tripla kruna na talonu 1Foto: STARSPORT

Poslednji put kada su košarkaši Crvene zvezde osvojili titulu državnog šampiona, a da u finalu nisu igrali protiv Partizana dogodilo se u sezoni 1997/98.

Gotovo po istom scenariju, crveno-beli će krenuti u pohod osvajanja triple krune, pošto je FMP u polufinalu napravio senzaciju, baš kao i pre 19 godina, eliminisavši košarkaše Partizana, tačnije počistivši ih sa 2:0 u pobedama. Biće to prva finalna serija posle pet godina, a da u njoj glavni protagonisti neće biti večiti rivali, samim tim ne bi trebalo da bude ni onih mučnih propratnih efekata zbog kojih je košarka često bila većini medija manje interesantna. Crvena zvezda kao apsolutni favorit dočekuje večerašnji prvi meč protiv „mlađeg brata“ u hali „Aleksandar Nikolić“ (21.00) za koji će ulaz biti besplatan i od kojeg je baš pred finale preuzela DŽonu Boldena, iskoristivši klauzulu u ugovoru sa Australijancem, koji se, pre današnjeg odlaska u SAD, obavezao na dvogodišnju saradnju sa crveno-belima.

Mogućnost „pantera“ da napravi iznenađenje, nalik onom iz polufinala, značajno je smanjena, kako zbog predviđenog i ranije zakazanog odlaska Boldena u Ameriku, gde će obaviti probne treninge sa klubovima koji bi potencijalno mogli da ga izaberu na Draftu 22. juna, na kojem bi trebalo da bude visoko pozicioniran, tako i zbog serije koja se igra na tri dobijene i značajnog emotivnog pražnjenja. Trener Dejan Radonjić savršeno poznaje igrače FMP, mnoge od njih je selektirao i vodio tokom letnjih priprema sa Crvenom zvezdom (Davidovac, Lazarević, Radanov, Apić), i sigurno ništa neće improvizovati. Nameren da sa crveno-belima osvoji treću titulu u domaćem šampionatu, zahtevaće maksimalnu mobilnost, pogotovo što večeras neće moći da računa na Stefana Jovića, koji je povredio skočni zglob u drugom polufinalnom meču sa Megom (pauza od pet do sedam dana).

– Ulazimo u prvi meč bez Jovića. Imamo još igrača koji su roviti, kao što je Volters, o kome ćemo da vodimo računa i da ga kroz treninge i mečeve vodimo tako da ga iskoristimo najbolje moguće. Krajnji, zajednički cilj je jasan – da pobedimo – poručio je trener Radonjić.

Pošto će rival u finalu praktično biti razvojni tim Crvene zvezde, prvi čovek struke crveno-belih opravdano strahuje da bi navijači mogli olako da shvate predstojeće utakmice, samim tim i da osetno umanje osećaj kod igrača da je u pitanju nadmetanje za šampiona države.

– Želimo da navijači dođu, da bude ambijent koji smo imali prilike da vidimo i čujemo tokom sezone, sećajući se kako je to izgledalo u Pioniru, u Areni i u Milanu. Da kao i momci na terenu zajedno krenemo u pozitivnom smeru i da se na kraju sezone sve završi na Kalemegdanu, kao što sam i rekao da će da se desi – podsetio je trener Zvezde na obećanje dato u ranoj fazi tekuće sezone.

Aktuelni vladar regiona i Srbije i zvanično deveti tim Evrope, u sezoni sa prevelikim brojem utakmica, sigurno će želeti da finalnu seriju završi u prva tri duela.

– Potrebno je reći da se nadam da ćemo doći do tri potrebna trijumfa, kako bismo još jednom osvojili trofej prvaka Srbije – zaključak je Radonjića.

Nismo na nivou iz Evrolige

– Razmišljamo samo o prvom duelu, u kojem je potrebno biti na zadovoljavajućem nivou, a mislim da smo spremni za to, iako sam svestan da ovo nisu izdanja kakva smo pružali u Evroligi, ali sam siguran da imamo dovoljno kapaciteta da ostvarimo ono što očekujemo i čemu se nadamo – realan je prvi čovek struke crveno-belih.

Bolden u dresu Zvezde – pitanje je?

Džona Bolden je skautiran prolog leta, po završetku njegovog akademskog boravka na čuvenom Univerzitetu „UCLA“. Trener Radonjić direktno je uticao na to da Australijanac dođe u FMP, što je zapravo bio deo ugovora koji se pretežno odnosio na to da Crvena zvezda na kraju aktuelne sezone može aktivirati klauzulu i potpisati saradnju sa Boldenom na dve godine. Crveno-beli su to i učinili odmah pošto su „panteri“ eliminisali Partizan, svesni da zvanično najtalentovaniji igrač ABA lige, možda i neće zaigrati za Zvezdu naredne sezone. Bolden je prema ranije postignutom sporazumu napustio FMP posle polufinala Mozzart Superlige, otišavši u SAD kako bi se što bolje spremio za Draft 22. juna na kojem bi mogao da bude izabran u prvoj rundi. “ Bolden je skautiran prošlog leta i tada je postignut dogovor sa predviđenom klauzulom koja je sada i iskorišćena, pa je postao član Zvezde. Videćemo šta će tu sve da se desi. Otišao je u Ameriku, tamo će imati radni deo i videćemo da li će on sledeće sezone igrati za Zvezdu. To je pitanje. Trenutno mu je samo aktivirana klauzula. Još smo u ovoj sezoni“, svestan je Radonjić mogućnosti da Bolden bude izabran u prvoj rundi. Samim tim, Australinanac bi najverovatnije postao deo NBA, a Zvezda bi u tom slučaju dobila obeštećenje od 675.000 dolara.

Raspored finala

prvi meč

Crvena zevzda – FMP 21.00

drugi meč 14. jun

FMP – Crvena zvezda 18.30

treći meč 16. jun

Crvena zvezda – FMP 21.00

* ako bude potrebe četvrti meč u Železniku na programu je 18. juna, a „majstorica“ 20. juna u hali „Aleksandar Nikolić“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari