Trogodišnja vladavina kvarteta: Polufinale Svetskog prvenstva kopija dva poslednja rukometna takmičenja 1EPA-EFE/Adam Warzawa

O medaljama na takmičenju u Poljskoj i Švedskoj odlučivaće reprezentacije koje su to činile i na SP 2021. i šampionatu Evrope 2022.

Borbu za titulu planetarnog prvaka u muškom rukometu počela su 32 nacionalna tima, ali i pre prvog postignutog gola 11. januara znalo se da ogromna većina nema šansu da priđe pobedničkom postolju.

Odnosno, sa velikom sigurnošću se dalo pretpostaviti da samo njih pet, šest stvarno ima pojedince, kolektiv, taktiku, iskustvo, selektora … za završnicu borbe za tron. Pa i izdiktirati imena potonjih polufinalista.

Danas spada u te „proroke“, jer smo na ovom mestu, na vreme, markirali skandinavski dvojac Danska – Švedska, Francusku i Španiju kao „prve i prave pretedente“ na najviši plasman na 28. izdanju Mondijala.

Oni su se svojski potrudili i uspeli da dokažu da su u ovom trenutku iznad ostalih. I to ne samo poslednjih dve nedelje već još od Svetskog prvenstva u Egiptu 2021. godine, kada su se „okupili“ u ovom sastavu.

Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj prošlog januara produžilo je „druženje“ kvarteta na lovorikama, a turnir na izmaku pokazao da su toliko jaki da im ništa ne mogu ni manji ili veći kadrovski problemi.

Njihovi golmani, defanzivne formacije i ofanzivna potentnost i dalje nemaju pravu konkurenciju, pa su tri selekcije bez dramatike izašle iz četvrtfinala, dok je ekipa sa Pirineja zaslužila sreću u produžecima.

Samo je pitanje kako će se poređati na tri završna stepenika i ko će ostati ispod crte kada se 29. januara budu delile kolajne. Za početak, da li će Danska treći put u nizu poneti najvredniju titulu posle olimpijske.

Sinoćnje „demoliranje“ Mađarske (40:23) i skoro maksimalan učinak u dve faze turnira (jedini „kiks“ je remi sa Hrvatskom) ukazuju na to da puleni Nikolaja Jakobsena kao zapeta puška ulaze u duel sa Špancima.

Na drugoj strani, Crvena furija je preživela pakao protiv Norveške (35:34), ali je čudesna odbrana DeVargasa u zadnjim sekundama drugog nastavka pokazala zašto je baš ona aktuelni kontinentalni viceprvak.

Švedska se nije mučila protiv Egipta (26:22), mada je poslednji evropski prvak imao posla sa najboljom afričkom selekcijom. I da nije imao punu podršku sa tribina teško da bi domaćin propustio polufinale.

U kom je mesto i drastično oslabljenoj Francuskoj. Prosto, njen sistem je takav da ni velika smena generacija ni izostanak šestorice vrlo bitnih a povređenih igrača nisu mogli da je koštaju protiv Nemačke (35:28).

Otuda nema mesta čuđenju zbog presedana. Jer ovo je tek drugi put u istoriji muškog rukometa da se u Top 4 SP nađu četiri iste ekipe, kao 1961. i 1964. godine (Češka, Rumunija, Švedska i Zapadna Nemačka).

Zato, ko voli rukomet neka spremi kokice, zasedne 27. januara uveče i uživa u četiri vrhunske verzije ove često pregrube, ali dovoljno dinamične i lepe igre između dva gola. Pa, kom opanci a kom obojci.

 

 

POLUFINALNI MEČEVI

27. januar

Danska – Španija 18.00 (Gradnjsk)

Švedska – Francuska 20.30 (Stokholm)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari