TSC i Čukarički na evropskom "krštenju" 1Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

TSC započinje svoju evropsku „Odiseju“. U prvom kolu Lige Evrope u okviru grupe A na megdan će velikom i moćnom Vest Hemu, a utakmica je na programu večeras od 21 čas.

„Čekićari“ ovaj susret dočekuju kao apsolutni favoriti.

Na njihovoj strani je i iskustvo, ali i suvi kvalitet igračkog kadra.

Ne treba zaboraviti ni to da londonski klub započinje sezonu u Evropi kao aktuelni osvajač Lige konferencija.

Svega toga je svestan i strateg srpske ekipe.

„Velika nam je čast i privilegija da smo gosti jednom ovakvom klubu u utakmici Lige Evrope. Veliki izazov, ali i velika obaveza je da budemo najbolji mogući, znamo kakvu istoriju ima Vest Hem i koliko su dugo u Evropi“, rekao je Žarko Lazetić, prenosi Mocartsport.

„Odmah to osetite kada dođete na stadion, vidite da je to klub setskog renomea. Mi težimo ka nečemu, tek pišemo istoriju i želimo da i TSC ima čime da se podiči. Ovo je za nas izazov da vidimo u kojoj meri možemo da se takmičimo sa klubom kao što je Vest Hem“, naveo je Lazetić.

Vest Hem je novu sezonu u Premijer ligi započeo veoma dobro, zabeleživši tri trijumfa, te po jedan poraz i remi, a nalaze se na šestoj poziciji na tabeli.

Trener londonskog tima iskusni Škotlanđanin Dejvid Mojes ima odličnu ekipu na raspolaganju, a predvode ih zvezde kao što su: Džejms Vord-Praus, Mikel Antonio i Lukas Paketa. Letos su prodali veznog fudbalera Deklana Rajsa Arsenalu za 120 miliona evra, pa je jasno kakvim fudbalerima i kakvim budžetom raspolaže slavni engleski klub.

Stručni štab TSC-a zna šta ih večeras očekuje u Londonu.

„Vest Hem ima kvalitetnije igrače nego Braga. Drugačiji su to timovi, Braga želi posed, Vest Hem se ne diči mnogo posedom, više su opasni u toj direktnoj igri. Ne zna se ko je jači, a ne ko je slabiji od te dve ekipe. Nećemo imati u toj meri opterećenje niti strah od protivnika, to je uvek mač sa dve oštrice. Ne volim da sputavam igrače, više volim da sami budu inspirisani. Treba da budu više fokusirani na utakmicu“, dodao je on.

TSC je debitant u evropskim takmičenjima. U sezoni 2020/2021. igrali su kvalifikacije za Ligu Evrope, a ove sezone do grupne faze stigli su nakon poraza od Brage u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

„Koliko će nam značiti iskustvo Brage videćemo sutra. Ja sam uspeo da prenesem igračima gde smo grešili i gde je trebalo da budemo bolji. Samo iskustvo će značiti, mislim da je to i presudilo da bojažljivo uđemo u prvu utakmicu (protiv Brage) koja je bila okidač za sve što se posle desilo“, zaključio je Lazetić.

U Grupi A Lige Evrope su još i Frajburg i Olimpijakos.

Fudbaleri Čukaričkog igraće od 18.45 protiv mađarskog Ferencvaroša utakmicu prvog kola grupe F Lige konferencija.

Nakon poraza od Olimpijakosa u plej-ofu za Ligu Evrope, ekipa Čukaričkog je dospela u treće po rangu evropsko takmičenje gde će u prvom meču grupne faze odmeriti snage sa Ferencvarošem.

Trener Ferencvaroša je srpski stručnjak Dejan Stanković, a tim iz Mađarske je u poslednjih šest utakmica zabeležio svih šest pobeda.

TSC i Čukarički na evropskom "krštenju" 2
Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Toga je svestan i trener Čukaričkog Igor Matić koji u prvi plan ističe jačinu večerašnjeg protivnika.

„Istorijska utakmica za nas i to je ogroman motiv i igračima i meni. Za ovakve utakmice se živi. Protivnik je izuzetno jak, petostruki uzastopni šampion Mađarske, sa odličnim timom i kvalitenim igračima, ali i mi vidimo svoju šansu i igraćemo hrabro i odvažno sa željom da ostvarimo pozitivan rezultat. Prema protivniku imamo uvek respekt, ali ne i strah, uvek ćemo igrati sa željom da ostvarimo dobar rezultat“, rekao je Matić.

Ipak i Beograđani imaju čemu da se nadaju pošto u u susret protiv favorizovanog protivnika ulaze osokoljeni nakon trijumfa protiv Crvene zvezde (2:1) u prošlom kolu Superlige Srbije.

Trener Čukaričkog je naveo da pobeda protiv Crvene zvezde u domaćem šampionatu može da bude „model“ kako bi trebalo da igraju, ali je i istakao da je svaka utakmica drugačija.

„Nema euforije posle te pobede, naprotiv, jeste važna pobeda protiv velikog kluba, ali to ne sme da nas zavara i zaustavi na putu ka našim ciljevima“, rekao je Matić.

On je istakao da je cilj njegovog tima u Ligi konferencija da osvoji što više bodova za klub i srpski fudbal.

„Teško je reći da li možemo da budemo među prva dva mesta, grupa je zaista jaka, ali mi ćemo ići od utakmice do utakmice i videćemo dokle možemo da doguramo“, rekao je Matić.

Ono što je sigurno je to da Čukarički ima visoke ambicije u Evropi ove sezone.

„Nije fraza, stvarno ćemo pokušati da ostvarimo plasman na prva dva mesta. Kad je u pitanju domaći šampionat, želimo da nastavimo niz izlazaka u Evropu. Klub igranjem u Evropi raste i želimo da tako i nastavimo“, dodao je on.

Kapiten Čukaričkog Marko Docić istakao je da će predstojeća utakmica biti za „uživanje i veliku borbu“.

„Ovo je za nas istorijska utakmica, prva za klub u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja i želimo da ostvarimo pozitivan rezultat. Nema potrebe da sebi pravimo pritisak, njega smo imali proletos u prvenstvu jer smo znali koliko je bilo bitno da osvojimo mesto koje nam garantuje evropsku jesen“, rekao je Docić.

Docić se osvrnuo i na činjenicu da je Dejan Stanković trener Ferencvaroša.

„Igramo protiv protivnika čiji nas trener dobro poznaje, kao i mi njega. Znamo otprilike kako igraju njegove ekipe i to bi mogla da bude naša prednost“, rekao je on.

Docić je kazao da se nada da će njegova ekipa pokazati igru kao protiv Crvene zvezde, jer su, kako je naveo, Zvezda i Ferencvaroš po kvalitetu slični klubovi.

„Igraćemo hrabro, želimo da ostavimo i dobar utisak u ovoj istorijskoj utakmici za naš klub. Očekujemo da oni igraju ofanzivno a na nama je da uđemo dobro u meč i pariramo igrom“, rekao je Docić.

U grupi F Lige konferencija uz Čukarički i Ferencvaroš su još Gent i Fiorentina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari