Tumbaković objavio spisak igrača za utakmice sa Paragvajem i Litvanijom 1Ljubiša Tumbaković Foto: STARSPORT

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Lubiša Tumbaković saopštio je danas spisak igrača za utakmice sa Paragvajem i Litvanijom.

Na spisku su golmani: Marko Dmitrović (Eibar), Predrag Rajković (Rems) i Boris Radunović (Verona).

Odbrambeni igrači: Nemanja Miletić (Partizan), Marko Gobeljić (Crvena zvezda), Aleksandar Kolarov (Roma), Filip Mladenović (Legija), Nikola Milenković (Fiorentina), Nikola Maksimović (Napoli), Stefan Mitrović (Strazbur) i Nemanja Milunović (Crvena zvezda).

Igrači sredine terena: Luka Milivojević (Kristal Palas), Saša Lukić (Torino), Nemanja Maksimović (Hetafe), Nemanja Gudelj (Sevilja), Mijat Gaćinović (Ajntraht Frankfurt), Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt), Nemanja Radonjić (Olimpijakos), Dušan Tadić (Ajaks), Adem Ljajić (Bešiktaš) i Sergej Milinković-Savić (Lacio).

Napadači: Aleksandar Mitrović (Fulam), Milan Pavkov (Crvena zvezda) i Andrija Pavlović (Apoel).

Srbija će 10. oktobra u Kruševcu odigrati prijateljsku utakmicu sa Paragvajem, a četiri dana kasnije će igrati u Viljnusu protiv Litvanije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Fudbaleri Srbije odigrali su pet utakmica u kvalifikacijama i zauzimaju treće mesto na tabeli sa sedam bodova. Prva je Ukrajina sa 13 bodova, a Portugal je drugi sa osam bodova, ali i utakmicom manje. Luksemburg je osvojio četiri boda, a poslednjeplasirana Litvanija jedan bod.

„Septembarsko okupljanje je definisalo program aktivnosti do kraja kvalifikacija i za ono što je najiteresantnije, a to je taj mart i baraž. Iz tog razloga je napravljen spisak koji nastavlja selektivni proces kako bismo se što bolje upoznali sa igračima koji nisu bili u prethodnom sazivu, ali i sa igračima koji su bili…“, rekao je Tumbaković novinarima u Beogradu.

„Nije da nedostaje samo Jović, nema ni Rukavine, Matića, Nastasića. Ovo je nastavak selektivnog procesa gde pojedini igrači tipa Milunovića, Miletića i Gobeljića treba da dobiju šansu i da kroz trenanžni proces i utakmice vidimo kakve su njihove mogućnosti i koliko možemo da ih eksplatišemo“, dodao je on.

Tumbaković je istakao da je rezultat uvek u prvom planu, ali da želi da kroz ove utakmice dobije potvrdu svog stučnog razmišljanja o igračima koje želi da pogledam.

„Namera je bila da još jedna grupa iz naše lige, pre svega mladih bude deo ovog saziva. Medjutim, zbog značaja takmičenja na nivou mlade reprezentacije igrači kao što je Pavlović, koji je trebalo da bude uz reprezentaciju jer svojim igrama to zaslužuje, nisu pozvani“, rekao je on.

On je naveo i da nijedan od igrača koji su trenutno na spisku nije siguran.

„Niko od ovih igrača nije siguran, imamo novembar, decembar, pratićemo njihove igre. Danijel Aleksić na primer, on je promenio je klub, sad igra dobro, ali ima još par takvih igrača koje ćemo da ispratimo. Ne možemo da se baziramo samo na ovim igračima. Veća grupa ovih igrača su nam prioritet, ali nisu ni oni sigurni“, rekao je Tumbaković.

Upitan zašto na spisku nema Prijovića, selektor je odgovorio da on trenutno nije u njegovim planovima, ali da to ne znači da neće biti.

U odnosu na septembar, na ovom okupljanju će biti više igrača iz domaće lige, četvorica.

„Sigurno da će ih biti više, dve ekipe nam igraju Evropu i normalno da damo šansu tim igračima, imaju i oni pravo na šansu“, rekao je selektor Srbije.

Novinare je zaninalo i šta misli o inicijativi da se u domaćem fudbalu broj stranaca poveća na osam.

„Nisam u priči da ima toliko broj stranaca. Mene niko neće ni pitati, to odluka FSS, ali ne vidim razlog da toliko stranaca imamo ovog momenta u srpskom fudbalu“, kazao je on.

Novinari su upitali selektora i šta misli o mladom fudbaleru Partizana Filipu Stevanoviću.

„Mi smo bazirani na afirmaciji mladih igrača i naše škole. Opet se vraćamo na pitanje stranaca – šta će nam, hajde da se bavimo našom decom. Puno je bilo mladih igrača u Parizanu i Crvenoj zvezdi a da nismo čuli za njih, gubi im se trag, a bili su talentovani kao Filip Stevanović“, rekao je Tumbaković.

„Stevanović je hiper talentovan i sada je pitanje samo njegovog vodjenja i koliko ćemo uspeti da izvedemo tog momka da bude igrač koji će da predstavlja veliku vrednost u srpskom fudbalu, na nivou kluba pa i reprezentacije“, dodao je selektor Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari