Turska mora pasti u Beogradu: Šta je sve potrebno košarkašima Srbije za plasman na Mundobasket? 1 EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Prvi kratkoročni cilj je pobeda u utakmici 14. novembra.

Posle prvog od dva kruga mečeva u novembarskom „prozoru“ kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i pobede Orlova nad Britancima u Njukaslu (68:74), srpski košarkaši imaju četiri trijumfa i tri poraza, tj. identičan učinak sa Grčkom: ispred njih se nalazi Letonija (6-1), a iza Turska (3-4), Belgija (3-4) i Velika Britanija (1-6).

Naš tim od konačnog raspleta u grupi I ima još da odigra utakmicu sa Turskom (ovog ponedeljka u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“), u februaru odmeri snage sa Grčkom na njenom terenu i pred domaćom publikom se još jednom sretne sa odgovarajućom selekcijom sa Ostrva.

U isto vreme, u narednom kolu Grci igraju sa Belgijom, odnosno Letonci sa Britancima, s tim da druga od ove dve bitke nema takmičarsku težinu, obzirom da se nacionalni tim bivše sovjetske republike već plasirao na Mundobasket 2023. godine, a njegov rival se slabo kotira.

U takvoj konstelaciji, pobeda protiv Turaka nameće se kao apsolutni imperativ 14. novembra. U tom slučaju bi Svetislav Pešić i njegovi izabranici imali dva trijumfa prednosti nad pulenima Ergina Atamana, što bi uz bolji međusobni skor značilo jednu brigu – konkurenta manje za našu selekciju.

Na drugoj strani, poraz bi sve zakomplikovao, pogotovo ako bi bio sa više od sedam poena razlike. Neki, rezultatski, podnošljivijim kiksom bio bi zadržan bolji međusobni skor od Turske, tj. Srbija bi se najviše pitala za svoju sudbinu, jer bi je pobede protiv Grčke i Velike Britanije odveli na takmičenje u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari