U Bajernu se "posipaju pepelom" i veruju da će im se Nagelsman vratiti 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

U Minhenu su godinama uveravali javnost da su drugačiji klub u odnosu na evropske velikane, ali je samo jedna neuspešna sezona bila dovoljna da pokaže svu prosečnost i ranjivost Bavaraca.

Strahovlada Bajerna u poslednjoj deceniji završena je prošlog vikenda kada je Bajer pobedom nad Verderom (5:0) i zvanično osvojio Bundesligu, prvi put u klupskoj istoriji.

Bavarci su posle 11 godina morali da prepuste tron boljim od sebe, što je predstavljalo i najavu rekonstrukcije ekipe koja će početi sa promenom na klupi.

Ono što godinama rade, pokušali su u Minhenu i kada je u pitanju naslednik Tomasa Tuhela.

Bajern ima monopol na namečkom tržištu i sve što vredi ili se ispostavi da u datom trenutku ima kvalitativnu supermaciju na kraju završi u prestonici Bavarske.

Mnogo je takvih primera u poslednjih petnaestak godina. Dovoljno je samo podsetiti javnost kako je Bajern očerupao Borusiju Dortmund nakon što su Milioneri vezali dve titule 2012. i 2013. godine.

Uzeli su im ubedljivo najboljeg centarfora u Nemačkoj u tom trenutku, ali i šire – Roberta Levandovskog, potom i Marija Gecea, Matsa Humelsa….

Slične poteze vukli su i narednih godina, šepureći se kao klub koji nema finansijske niti kadrovske repove.

Međutim, samo jedna loša sezona, tačnije dve ako se uzme u obzir da ih je Borusija prošle godine počastila titulom, s obzirom na to da u poslednjem kolu nije uspela da trijumfuje pred svojim navijačioma kakao bi se domogla „salatare“, bili su dovoljni kako bi se pokazalo na delu da su Bavarci podložni problemima koje imaju i ostali velikani.

Usred prošle sezone smenjen je Julijan Nagelsman, kadrovska politika pokazala se kao neuspešna pa je u pomoć pozvan Maks Eberl, sportki direktor koji se samo leto pre toga suznih očiju oprostio od Lajpciga tvrdeći da odlazi u privremenu penziju i da želi da se u potpunosti odmori…

Naravno, prošlog leta nije propuštena prilika i da se direktni konkurenti oslabe dovođenjem Gereira iz Dortmunda, Lajmera (Lajpcig) dok je za angaživanje Kima (Napoli) i Kejna (Totenhem) potrošeno skoro 200 miliona evra…

Rezultata nije bilo, Bajern je ispao i iz Kupa Nemačke, još uvek je u igri u Ligi šampiona (preostao revanš sa Arsenalom, u četvrtfinalu, u Minhenu) ali se na leto očekuje temeljna rekonstrukcija.

Iako su bili ubeđeni da će na kormilo ekipe dovesti Ćabija Alonsa i time naneti snažan udarac trenutno najvećem takmacu Bajer Leverkuzenu, Španac ih je oladio odlukom da i dalje predvodi „farmaceute“.

Kako nisu uspeli u karakterističnom manevru, okrenuli su se proverenoj opciji – Julijanu Nagelsmanu.

U Bajernu očigledno ne crvene zbog toga što su ga na početku prošle sezone bukvalno oterali iz kluba zbog privatnih odluka mladog sturčnjaka (posle razvoda stupio u vezi sa sportskom novinarkom).

Tražili su razloge da mu što pre uruče otkaz, ne sluteći da će se posle godinu dana svi u klubu „posipati pepelom“.

Svi relevantni mediji danas pišu da su dve strane već obavile razgovore i da su oni protekli u pozitivnom tonu.

Iako je trenutno u ulozi selektora Nemačke do kraja Evropskog prvenstva, i uprkos tome što su u Savezu zadovoljni njegovim radom zbog čega su spremni da mu ponude ugovor, Nagelsman je navodno bliži odluci da se vrati u Bajern.

Bavarci su, navodno, već napisali ugovr na četiri godine, uz obećanje da će 36-godišnji stručnjak imati samostalnost u radu.

Naravno, svu odgovornost za otkaz Nagelsmanu prepisuju prethodnoj garnituri u klubu, tačnije Hasanu Salihamidžiću i Oliveru Kanu – džentlmenski, nema šta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari