Kobi Brajant poginuo u padu helikoptera 1EPA-EFE/JEROME FAVRE

Jedan od najvećih košarkaša 21. veka Kobi Brajant poginuo je u padu helikoptera, preneli su večeras svetski mediji.

 Helikopterska nesreća se dogodila kod mesta Kalabasas u Kaliforniji i prema prvim izveštajima nema preživelih.

Brajant je bio među najmanje četvoro ljudi koji su putovali u svom privatnom helikopteru. Kako prenose mediji sa njim je poginula i njegova četrnaestogodišnja ćerka a kako se navodi oni su krenuli zajedno na trening u Mamba Akademiju.

Helikopter se zapalio malo pre 10 časova ujutru nadomak puta Las Virgenes, a potom pao u magli iznad Kalabasasa, naveo je LA Times. Prilikom pada, zapalilo se okolno rastinje, što je otežalo posao vatrogascima i hitnoj pomoći

Desetine navijača okupile se ispred Stejpls Centra

– Desetine navijača okupile su se večeras ispred Stejpls Centra u Los Anđelesu, kako bi odali počast legendi NBA lige i Lejkers. Lokalni mediji preneli su izjave pojedinih navijača, koji su rekli „da nisu imali gde drugo da odu“, posle tragične vesti o pogibiji jednog od najboljih igrača u istoriji NBA lige.

Navijači su se, neki od njih obučeni u Brajantove žute i ljubičaste dresove, sa brojevima osam i 24, okupili ispred hale Lejkersa, gde ostavljaju cveće, pisma i fotografije Kobija Brajanta.

Policija je saopštila da Brajantovi poštovaoci ne mogu da uđu u samu halu, pošto je u toku dodela Gremi nagrada.

Brojne svetske zvezde se opraštaju od Brajanta

Brojne svetske zvezde i predsednik SAD u neverici se opraštaju od legende NBA lige Kobija Brajanta, koji je danas poginuo u padu helikoptera u Kaliforniji.

Košarkaš Filadelfije Džoel Embid rekao je da je zbog Brajanta počeo da se bavi košarkom.

„Čoveče, ne znam odakle da počnem. Počeo sam da igram košarku zbog Kobija, nakon što sam gledao finale 2010. godine. Nikada pre toga nisam gledao, a to finale bilo je prekretnica u mom životu. Želeo sam da budem kao Kobi. Sada sam ludački tužan! Počivaj u miru legendo“, naveo je Embid na Tviteru.

Svetski sprinterski rekorder Jusein Bolt objavio je fotografiju sa Brajantom i napisao: „I dalje ne mogu da verujem“.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je vest o pogibiji Brajanta i putnika u helikopteru „užasna“.

U hali Los Andjeles Lejkersa, Stejpls Centru počela je dodela Gremi nagrada i održan je minut ćutanja.

Zvezda NFL lige Tom Brejdi napisao je: „Već nam nedostaješ Kobi“.

Šestostruki NBA šampion Skoti Pipen zaprepašćen je pogibijom Kobija Brajanta.

„Ne mogu rečima da opišem koliko. Ovo je tužan i tragičan dan“, naveo je on.

Bivši francuski košarkaš Toni Parker rekao je da je Brajant bio pravi priljatelj i legenda.

„Srce mi je slomljeno ovim vestima. Bio si pravi prijatelj i legenda. Počivaj u miru. Mislim i molim se za njegovu suprugu i decu“, naveo je Parker na Tviteru.

Petostruki NBA šampion Denis Rodman rekao je da je užasnut vestima, a od Brajanta su se oprostili i manekenka Krisi Tejgen i košarkaš Dvejn Vejd, koji je napisao: „Neeeeeeee, Bože molim te, ne“.

NBA legenda

https://www.instagram.com/p/B7zDsfqpD4O/?igshid=a3gdz3vd5mw&fbclid=IwAR2nB9GvT7R8t1OsxEN2rslE6_sEExU9tMlKJIl1BOeO__OvS1z1U1w2UIU

Kobi Brajant je 20 godina igrao za Los Anđeles Lejkerse i osvojio je pet NBA šampionata. Povukao se 2016. godine.

Kobi Brajant osvojio je Oskara za kratki animirani film Draga košarko u kome je opisao svoju bogatu karijeru.

Rođen je 23. avgusta 1978. u Filadelfiji. NJegov otac Džo Džoblin Brajant nakon solidne košarkaške karijere u NBA otišao je u Italiju, tako da je Kobi od šeste do četrnaeste godine živeo na Apeninskom poluostrvu gde je zavoleo fudbal, pogotovu AC Milan.

Naučio je italijanski jezik, prihvatio kulturu i običaje, zbog čega je obećao ženi Vanesi da će se sa ćerkicama momentalno preseliti u Italiju po završetku njegove karijere. Ime je dobio po omiljenom mesnom naresku njegovih roditelja.

Jedan je od retkih igrača koji je direktno iz srednje škole otišao u NBA ligu. Kao osmog pika na draftu 1996. izabrali su ga Šarlot Hornetsi ali je odmah prosleđen LA Lejkersima u zamenu za Divca.

U duelu sa Torontom (2005) postigao je 81 poen, što je drugi najbolji skor u istoriji košarke, tik iza Vilta Čembrlena (ubacio čak 100 poena na jednoj utakmici). Igrajući zajedno sa Vladom Radmanovićem naučio je većinu srpskih psovki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari