Uefa traži od sudija da budu oštrije prema fudbalerima koji simuliraju u duelima 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Sudije utakmica u Ligi šampiona moraju da budu oštrije prema fudbalerima koji preuveličavaju i simuliraju u duel igri, u pokušajima da njihovi protivnici dobiju žuti karton, saopštila je danas Evropska fudbalska unija (Uefa).

Uefa želi da kazni pokušaje da se „prevare“ sudije sumulacijom ili preteranim reagovanjem na lakše prekršaje u duelima, uoči početka grupne faze evropskih takmičenja, naredne sedmice.

„To predstavlja nepošteno ponašanje fudbalera prema njihovim kolegama, loš primer ponašanja bez poštovanja“, naveo je u saopštenju čelnik Uefe za sudjenje Roberto Roseti.

Sudije utakmica moraju da budu „pametne“ i da pokažu dobar osećaj za igru kada budu vodile mečeve u Evropi ove sezone.

„Ključno je da sudije mogu da pročitaju utakmicu i razumeju duh igre u ovakvim situacijama“, dodao je Roseti, koji je sudio finale Evropskog prvenstva 2008. godine i utakmice na svetskim prvenstvima 2006. i 2010. godine.

Uefa takodje želi da sudije spreče igrače da mobinguju sudije i ostale zvaničnike utakmica kako bi uticali na odluke i sukobe na terenu.

„Odlučni smo da zaštitimo imidž fudbala i smatramo da su odredjene vrste ponašanja na terenu i klupama neprihvatljive“, dodao je Roseti.

Uefa je obavila brifing sa medjunarodnim sudijama uoči početka sezone u kojoj će osim klupskih takmičenja i reprezentacije igrati utakmice u Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

„Želimo da naše sudije ostanu skromne, da budu čvrsto sa obe noge na zemlji, naporno rade, budu disciplinovani, koncentrisani na ciljeve i da budu jaki i puni poštovanja“, naveo je Roseti.

Sudijama će u Ligi šampiona pomagati poluautomatizovana ofsajd tehnologija koja će procenjivati tesne odluke koristeći više kamera koje prate udove igrača. Sistem će biti korišćen i na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.