UFC više neće kažnjavati borce zbog korišćenja marihuane u većini slučajeva 1Foto: Pixabay/ Maza_Fight_Gallery

Kompanija UFC (Ultimate Fighting Championship) je danas saopštila da u većini slučajeva više neće kažnjavati borce mešovitih borilačkih veština (MMA) zbog korišćenja marihuane, što predstavlja veliku promenu njene politike protiv dopinga.

Ta najveća svetska kompanija za promociju mešovitih borilačkih veština navela je da više neće uzimati u obzir pozitivne testove na psihoaktivni sastojak kanabisa karboksid-THC, osim ako ne veruje da je borac namerno koristio marihuanu da bi poboljšao učinak u duelu.

Svi ostali kanabinoidi prirodno dobijeni iz marihuane više nisu zabranjene supstance, rekao je potpredsednik UFC Džef Novicki, zadužen za zdravlje i učinak sportista.

„Crvena linija u smislu marihuane je da vodimo računa šta je sportista konzumirao na dan borbe, ne u danima ili nedeljama pre borbe, što je često bio slučaj kod naših ranijih THC pozitivnih slučajeva“, kazao je Novicki.

Odluka UFC neće uticati na propise sportskih komisija američkih saveznih država i medjunarodnih tela, ali te grupe često slede odluke promoterskih kompanija u antidoping politici.

UFC neće dozvoljavati borcima da se takmiče dok su pod dejstvom kanabinoida, ali je Novicki naveo da ta kompanija shvata da MMA borci često koriste marihuanu zbog smanjenja bola ili relaksacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari