"Ušati" kao "utešni" trofej 1Foto: EPA-EFE/ ETTORE FERRARI

Liverpul u Engleskoj, kao i Roma u Italiji, odavno su se oprostili od šampionskog pehara u nacionalnim prvenstvima, pa im je trofej namenjen pobedniku Lige šampiona, popularno nazvan „Ušati“, dođe kao „samo“ utešna nagradu za tekuću sezonu.

Uvertira u večerašnji meč – Rimljani su dvanaest sati pre nego što je Andrej Ševčenko izvukao kuglice iz „šešira“ kojim je odredio parove polufinala Lige šampiona (Liverpul – Roma, Bajern – Real), pustili u prodaju karte za revanš meč polufinala ovog takmičenja. Par sati nakon tog ponuda za prodaju karata je povučena, a danas to niko i ne spominje.

Roma je u mečevima sa Barselonom pokazala da se ne sme potceniti, ali je Liverpul ipak blagi favorit u ovom dvomeč. Najveći adut „crvenih“ biće nesumnjivo Mohamed Salah, najbolji igrač Premijer lige (postigao 31 gol), koji se upravo iz Rima prošlog leta preselio u Liverpul i „eksplodirao“ na Ostrvu, pa će i sada biti glavni adut Jirgena Klopa.

Egipćanin priznaje da će to biti emotivan trenutak za njega, iako je u Romi proveo samo dve godine.

– Biće puno emocija, svaki dan pričam sa bivšim saigračima, razgovarao i sa Frančeskom Totijem. Neće mi biti lako, volim Romu, grad i oni mene. Ali, želim trofej Lige šampiona sa Liverpulom – rekao je Salah koji će za striktnog čuvara, najverovatnije, imati srpskog reprezentativca Aleksandra Kolarova.

Duel dva tima biće tek četvrti u najjačem evropskom takmičenju, s tim da je Liverpul slavio u finalu za titulu prvaka Evrope 1984. godine i tako im naneo jedan od najbolnijih poraza i to na njenom Olimpiku posle penala 4:2 (1:1). „Crveni“ su i 2002. godine eliminisali Romu u drugoj grupnoj fazi Lige šampiona i to zbog boljeg međusobnog skora (0:0, 2:0). Roma igra i protiv tradicije jer je izgubila svih šest eliminacionih rundi sa engleskim klubovima.

– Potrebno je da nastavimo da se zabavljamo, uvek kažem mojim momcima da uživaju na terenu. Fudbal je samo igra – pokušava da skine pritisak sa svog tima trener Euzebio Di Frančesko, ali je i laiku jasno da u polufinalu Lige šampiona niko nije bez opterećenja.

U drugom polufinalnom meču Bajern sutra dočekuje Real, revanši se igraju 1. i 2. maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari