Užičani odaju poštu Radomiru Antiću  1Foto: N Kovačević

Ispred zgrade užičke skupštine građani od danas u podne odaju počast preminulom Radomiru Antiću (1948-2020), velikom čoveku i planetarnoj fudbalskoj legendi.

Užice je, kako je isticao u svakoj prilici, njegov grad u koji se, sa svojim roditeljima i bratom iz Žitišta gde je rođen, doselio kada je imao šest godina i u kome je stekao prva fudbalska iskustva i to u užičkoj Slobodi.  

Kako zbog vanrednog stanja nije moguće organizovati komemorativni skup, ispred Skupštine grada je postavljen sto sa fotografijom Antare, što je bio jedan od nadimaka koji su mu nadenuli Užičani. Građani su se upisivali u knijgu žalosti, polagali cveće i palilli sveće, a to će moći da urade u sredu i četvrtak od 7,30 do 16 časova.  Prisećali su se Antićevih fudbalskih početaka i velike karijere, njegovog osmeha, jednostavnosti i humanosti, optimističnosti, njegove neizmerne ljubavi prema Užicu i Zlatiboru… 

Ispred murala sa njegovim likom, kod užičkog bioskopa, navijači Partizana su položili venac. 

„Adios senjor. Biti najveći, a ostati dostupan. Biti svetska faca, a stajati čvrtsto na zemlji. Biti pošten u blatu srpskog fudbala. Biti poliglota među polupismenim okruženjem. Biti gospodin. Biti legenda…Rade, Anto, Antaro, Mister… tvoja Sloboda i tvoje Užice zauvek će pamtiti tvoju grandioznost“, poručili su iz FK Soboda.  

„Radomira Antića je sudbina predodredila da bude uvek i u svemu najveći. Bio je veliki fudbaler, bio je najbolji trener koga je ovaj prostor zapamtio, najveći humanista, omiljeni prijatelj, komšija, poznanik“, saopšteno je iz gradske uprave koja je organizovovala pomen velikom Antiću. 

„Gde god se nalazio na kugli zemaljskoj nikada nije zaboravio svoje Užice, svoju Slobodu i svoje Užičane. Upravo to je doprinelo nepodeljenoj ljubavi i emociji koju su ljudi imali prema njemu, ali i on prema njima. Zato danas Radomira žali i Užice, i Gradska kafana, i njegova Sloboda, i Đetinja, i Zlatibor, ali i Evropa i svet. Dragi Radomire, sigurni smo da dok Đetinja kroz vekove bude šumila ovom kotlinom pamtiće se tvoje ime, tvoje reči i tvoja dela“, navedeno je u saopštenju. 

Užice je nagradilo Antića najvišim gradskim priznanjem – Poveljom grada, a on je na svečanom uručenju nagrade povodom Dana grada, 9. oktobra 2017. godine,  poručio : „Osećam zadovoljstvo, ponos i privilegiju, jer kada si priznat u svom gradu, to je nešto najlepše što čovek može da doživi“. 

Pet minuta aplauza za Antića 

Gradska uprava je pozvala Užičane da večeras u 20 časova sa svojih balkona i prozora, kao što su to činili proteklih dana izražavajući podršku zdravstvenim radnicima, „petominutnim aplauzom odaju i poštu čoveku koji je svojom pojavom, svojim rečima i svojim delima nebrojeno puta učinio da se osećamo ponosni što smo baš iz njegovog Užica“. „Makar toliko možemo – pet minuta aplauza i za Radomira Antića“, navodi se u pozivu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari