Užičanin Lazar Kostić, juniorski prvak Evrope u bilijaru o ljubavi prema tom sportu i velikim očekivanjima od predstojećeg Svetskog prvenstva 1Lazar Kostić/Foto: Nenad Kovačević

Šesnaestogodišnji Užičanin Lazar Kostić je, svojim dosadašnjim uspesima, ušao u istoriju srpskog bilijara, a pred njim je novi izazov – Svetsko prvenstvo za juniore do 17 godina.

„Nadam pobedi na Svetskom prvenstvu u Portoriku, a bila bi dobra i neka od medalja“, kaže u razgovoru za Danas Lazar, prvak Evrope u bilijaru za juniore u disciplini „strejt pul“.

Mladi Užičan, impozantne bilijarske karijere, odaje utisak vaspitanog,  elokventnog, ambicioznog i odlučnog dečaka.

Uspešan je učenik drugog razreda matematičkog smera Užičke gimnazije i kaže da mu je obrazovanje, uz bilijar, veoma važno.

Užičanin Lazar Kostić, juniorski prvak Evrope u bilijaru o ljubavi prema tom sportu i velikim očekivanjima od predstojećeg Svetskog prvenstva 2
Lazar Kostć/Foto: Dragan Karadarević

Osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za juniore, koje je održano u julu ove godine u Bugarskoj, uspeo je da postane prvi koji je, u kategoriji do 17 godina, ostvario takav uspeh u istoriji srpskog bilijara.

Najmlađi je i seniorski prvak države u istoriji tog sporta u Srbiji i kapiten juniorske reprezentacije. Prvi je na juniorskoj i seniorskoj listi u našoj zemlji.

„Pokušaću da budem prvi u obe kategorije na kraju sezone. Još ove godine se takmičim u kategoriji juniora do 17, a već naredne, u kategoriji do 19 godina“, kaže za Danas Lazar, član užičkog Bilijar klub „Masse“ koji ima dvadesetak članova, a među njima i nekoliko devojaka.

Užičanin Lazar Kostić, juniorski prvak Evrope u bilijaru o ljubavi prema tom sportu i velikim očekivanjima od predstojećeg Svetskog prvenstva 3
Lazar Kostić/Foto: EPBF

Osvajao je državne titule – tri puta zaredom, bio uspešan i na balkanskim takmičenjima, a onda je iskoračio na evropsku scenu i plasirao se na Svetsko prvenstvo, koje će se održati u novembru u Portoriku, kada će se takmičiti u kategoriji juniora do 17 godina.

Susret sa bilijarom je, objašnjava, bio slučajan, kada je imao sedam godina. Tada je, sa oscem, koji se rekreativno bavi tim sportom, otišao na piće u užički klub Bilijar pab.

„Tata mi je, na moju molbu, pokazao nekoliko osnovnih udaraca i od tada sam zavoleo taj sport. Tri godine kasnije, dok sam bio na jednom rođendanu u Bilijar klubu „Masse“, primetio me je moj sadašnji trener Ljubiša Vranešević i pozvao me da treniram. Veoma sam mu zahvalan, jer bez njega ne bih postigao sve te uspehe“.

Užičanin Lazar Kostić, juniorski prvak Evrope u bilijaru o ljubavi prema tom sportu i velikim očekivanjima od predstojećeg Svetskog prvenstva 4
Sa trenerom Ljubišom Vraneševićem/Foto: Nenad Kovačević

U klubu je, dodaje, i trener Andreja Klasović, jedan od najboljih igrača u Srbiji, kome je, takođe, veoma zahvalan.

Na to što se opredelio za bilijar, iako većina dečaka mašta o karijerama fudbalera i košarkaša, kaže da je i on trenirao fudbal u užičkom FK Jedinstvo.

„Bio sam golman i to mi je dobro išlo. Dve godine, trenirao sam i fudbal i bilijar, ali prevagnula je ljubav prema bilijaru. I nisam se pokajao“.

I pored profesionalne karijere, koja podrazumeva svakodnevne treninge, i obaveza u školi, kaže da ima vremena za druženja, poput njegovih vršnjaka.

Užičanin Lazar Kostić, juniorski prvak Evrope u bilijaru o ljubavi prema tom sportu i velikim očekivanjima od predstojećeg Svetskog prvenstva 5
Foto: EPBF

„Idem u teretanu, na bazen i trčim, da budem u dobroj fizičkoj kondiciji, jer je za bilijar bitna i fizička spremnost. Šest godina treniram dva ili tri sata skoro svakog dana, a uoči takmičenja i duže. Ipak, odem sa drugovima na fudbal i košarku. Sve je stvar dobre organizacije i imam vremena za sve“.

Za natprosečne rezultate, kaže da su, „potrebni upornost, odricanja, treniranja, koncentracija, promišljanje, želja za uspehom“.

Užičanin Lazar Kostić, juniorski prvak Evrope u bilijaru o ljubavi prema tom sportu i velikim očekivanjima od predstojećeg Svetskog prvenstva 6
Na prijemu kod gradonačelnice/Foto: Nenad Kovačević

O zaradama profesionalaca u tom sportu, kaže da zavise od ranga takmičenja.

„Prošle godine na svetskom prvenstvu za seniore nagrada je bila 30.000 evra za prvo mesto, a ove godine 60.000 evra. S druge strane, dodaje, „na turniru Balkan pul tur, koji će se održati predstojećeg vikenda u Nišu, nagrada za prvo mesto je 2.000 evra“.

Važno je isticanja je i to da će mladi i talentovani Užičanin biti među petoricom Evropljana, koji će se takmičiti u Portoriku u disciplini „devetka“, za koju kaže da je i najpopularnija na svetu.

Trikovi za amatere

Na molbu da amaterima ponudi savet i otkrije neki bilijarski trik, kaže da ne bi trebalo da igraju na prvu opciju, već da razmotre više varijanti i da za svaku kuglu i izaberu najbolje rešenje.

Karijera

Lazar trenira od 2016. godine. Naredne godine je osvojio juniorski turnir, a  2018. postaje juniorski prvak Srbije i to najmlađi u istoriji srpskog bilijara, sa svega dvanaest godina. Titulu državnog juniorskog prvaka je potvrdio 2019. i 2021. godine, od kada je kapiten juniorske reprezentacije. Ove godne, osvojio je Drugi turnir seniorskog prvenstva države i treće mesto na seniorskom turniru Balkan pul tur.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari