VAR u Srbiji i dalje koči ljudski faktor 1VAR soba u Staroj Pazovi foto: FSS/Nebojša Paraušić

Bivši fudbalske sudije Raka Đurović i Miroslav Radoman ocenili su da je korišćenje VAR tehnologije u Superligi Srbije u prvih sedam kola šampionata doprinelo da regularnost takmičenja bude na većem nivou. Obojica ističu da je osposobljenost sudija koji donose odluke u VAR sobi nešto što bi trebalo unaprediti.

– Možda je rano donositi konačne procene, ali je činjenica da je bez VAR-a bilo daleko više nepravilnosti i propusta u spornim situacijama. VAR je uticao i na rezultate, ima puno više neizvesnih utakmica i, ono što je bila retkost u našem fudbalu, gostujuće ekipe osvajaju više bodova – kaže Raka Đurović, i dodaje da je brzina donošenja odluka u VAR sobi veliki problem.

– Gledaoci su godinama bili zgađeni onim što se dešavalo u našem fudbalu, pa smo stigli i do toga da nam privode sudije. Zato sporo donošenje odluka ostavlja sumnju da sudije u VAR sobi trpe pritiske. Mislim da je problem u tome što sudije još uvek nisu dovoljno obučene i ukoliko želimo napredak u primeni tehnologije na tome mora da se poradi. Zaključak je da je VAR doprineo da se poveća regularnost, ali prvi deo prvenstva još uvek nije pravo merilo, treba sačekati da dođemo do utakmica koje o nečemu odlučuju.

Đurović ističe da je primena tehnologije na stadionima na niskom nivou.

– Utisak je da tehnički nismo osposobljeni. Snimci su nejasni, nekvalitetna je primena kamera. Ne znam šta je razlog, možda je oprema zastarela, prilično nekvalitetno prikazuju sporne detalje. Ja sam za to da treba ići i dalje od ovoga što imamo sad i da sporne detalje treba prikazivati ne samo na televizijskim prenosima, već i na stadionima.

Miroslav Radoman takođe misli da su odluke sudija tačnije, ali dodaje da ljudski faktor i dalje ima preveliki uticaj.

– Ispostavilo se da smo nespremni i da su stvari implementirane na brzinu. Izostale su brže reakcije kod donošenja odluka, to ide dosta sporo i očigledno je da nedostaje obučenost sudija u VAR sobi.

Radoman smatra da tehnologija na stadionima nije problem, već da je problem ko tumači snimke spornih situacija.

– Kamere kao kamere su u redu, one se postavljaju na onovu pravila i iskustva. Problem je ljudski faktor, pre svega kod procene prekršaja i kaznenih udaraca u šesnaestercu. U pitanju je sposobnost sudija u VAR sobi da prepoznaju te situacije i da blagovremeno i tačno obaveste sudiju koji je na terenu.

Problem i prenosi TV Arene

Raka Đurović kaže da su prenosi utakmica Superlige Srbije na veoma niskom nivou i da decenijama kaskaju za onim kako se oni rade u drugim zemljama.

– Prenosi utakmica na Areni su kao pre 30 godina. Sve se snima iz daljine, ne vide se dueli, kadrovi bliže dešavanjima na terenu. Imate utisak kao da su kamere u VAR sobi u Staroj Pazovi. Jasno je o čemu se radi, to je televizijska stanica stvorena na silu, bez dovoljno obučenih i stručnih ljudi – smatra Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari