Večiti derbi koji na kraju može biti presudan: Na strani Crvene zvezde tradicija i kvalitet, Partizan se uzda u inat i prekid 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Subotnji, 172. večiti derbi (17.00, stadion „Rajko Mitić“) trebalo bi da odgovori na pitanje ko je trenutno najbolji u Srbiji.

Partizan je bodovno u boljoj poziciji u odnosu na crveno-bele (bod prednosti). Motivaciono, čini se da dugo nijedan od rivala nije bio u stanju da gori od želje da savlada najvećeg rivala, a s obzirom na trenutne okolnosti ishod meča u subotu uveče, na stadionu „Rajko Mitić“ mogao bi da promeni momentum kada je borba za titulu u pitanju.

Kadrovski i kvalitativno, čini se da Crvena zvezda ima bolji tim, kao i da je proces privikavanja Vladana Milojevića na ekipu, odnosno igrača na njegov sistem u skladu sa željama i nadanjima svih u klubu.

Partizan je, pak, tokom zimskog prelaznog roka osvežio tim tako da je dobio na brzini, kreaciji i mogućnosti da stvara više prilika, tačnije da igra na „gol više“.

Takav razvoj situacije u subotu sigurno bi više pogodovao izabranicima Igora Duljaja, međutim, trebalo bi imati u vidu i da je Zvezda napadački veoma potentna, pogotovo otkad je Gejlor Kanga dobio više slobodne u manevru, samim tim i odgovornosti.

Uvertira 172. večitog derbija je takva da najveći srpski rivali dočekuju meč sa perfektnim skorom u prolećnom delu šampionata, naoštreni da se pokažu na najvećoj fudbalskoj pozornici u Srbiji.

Mateus Saldanja, najveća opasnost po crveno-bele, foto:Starsport

Pola decenije crno-belih bez gola na Marakani

Uvidom u arhivske knjige dolazi se do podataka koji jasno pokazuju da je domaćin u večitom derbiju uglavnom bio i favorit. Neretko se dešavalo i da kvalitativno slabiji rival bude neprepoznatljivo kvalitetan u derbiju, međutim, u poslednje vreme Partizan ne može da se pohvali nekim nezaboravnim nastupima na Marakani, naprotiv.

Gotovo pet godina crno-beli nisu uopšte postigli gol u Ljutice Bogdana, tačnije od 25. aprila 2019. godine i 160. večitog derbija.

Jedan od zadataka Vladana Milojevića biće da upravo produži tradiciju dugu skoro pola decenije, koju su „iskreirali“ Dejan Stanković i Miloš Milojević.

U tom periodu, Zvezda je u pet navrata bila domaćin Partizanu, uspela je da slavi tri puta, dok je dva puta bilo nerešeno.

Milojević je neko ko je u prethodnom mandatu u Crvenoj zvezdi imao iskustva sa večitih derbija i uglavnom su ona bila pozitivna, međutim nije imao prilike da bude vinovnik meča u kojem bi tradicija zaista mogla da se produži na pola decenije golgeterskog posta crno-belih na našem najvećem stadionu, niti je jurio bodovni zaostatak.

S tim u vezi, važno će biti i u kakvom će sastavu nastupiti crveno-beli, pogotovo jer su se u Bačkoj Topoli, u prethodnom kolu Superlige, povredili kapiten Aleksandar Dragović i njegov zamenik Uroš Spajić, startni tandem štopera.

Prema nekim prognozama postoji mogućnost i da obojica nastupe u subotu iako neće biti u potpunosti zdravi. Poznato je da Milojević insistira na disciplini u igri i da mu je prioritet da se obave svi defanzivni zadaci. S tim u vezi, postoji mogućnost, da baš kao i protiv TSC-a, mesto desnog beka zauzme Srđan Mijailović koji je po vokaciji zadnji vezni i pre svega je kvalitetan u obavljanju odbrambenih zadataka, baš kao i Milan Rodić na suprotnoj strani.

Iskusni levi bek, u dugom stažu u crveno-belom dresu, neretko je igrao i kao levi štoper u formaciji sa trojicom u poslednjoj liniji.

Ako se i desi da crveno-beli zaigraju u predviđenom sastavu to neće značiti da će biti defanzivno orijentisani, već da će biti vrlo oprezni, pre svega u branjenu rivalske tranzicione igre i njihovih prekida.

Aleksandar Dragović, uzdanica odbrane Crvene zvezde; foto:Starsport

„Svi u napad“, slogan Partizana

Partizan ni u prolećnom delu šampionata ne ostavlja utisak ekipe koja se brani na uigran način, niti ima toliko pouzdane defanzivce da bi taktički pristup mogao da bude drugačiji u odnosu na dosadašnji deo sezone.

Ako se uzme u obzir verovatnoća da ni Svetozar Marković neće nastupiti u subotu posle podne, onda se može pretpostaviti da će crno-beli svoj gol braniti na protivničkoj polovini.

Takođe, puleni Igora Duljaja stići će u Ljutice Bogdana kao tim sa najboljim gostujućim skorom u Superligi, od početka takmičarske godine.

Čak i statistički, u kontekstu individualnog učinka, crno-beli imaju najboljeg strelca u šampionatu Mateusa Saldanju (15 golova), najkreativnijeg fudbalera Bibrasa Natha (sedam asistencija), kao i pojedince koji su vrlo vešti u protivničkom šesnaestercu kao što su Nemanja Nikolić, Severina, Zahid, Kalulu kao i novajlije pristigle u zimskom prelaznom roku, pre svih Goh.

Važno je napomenuti i da se Samed Baždar raspucao u poslednja dva kola. Bio je strelac u Surdulici protiv Radnika, kao i u meču sa pančevačkim Železničarom. Vrlo je moguće i da će Duljaj uprvo u njemu videti najbolju „bonus“ opciju.

Defanzivno, Partizan ima jednu od poroznijih odbrana ove sezone. Primio je čak 26 golova od starta takmičarske godine i u poslednjih deset kola samo je jednom uspeo da meč završi a da Aleksandar Jovanović nije bio matiran.

S tim u vezi, biće interesantno videti kakvu će taktiku primeniti Igor Duljaj koji već ima iskustvo vođenja crno-belih na večitim derbijima (pobeda, remi i poraz). Zvezda ima izuzetno iskusne i prekaljene pojedince kada je večiti derbi u pitanju. Od povratka Milojevića pojačana je agresivnost veznog reda na protivničkoj polovini, linije tima su znatno bliže jedna drugoj, a pritom Hvan, Kanga i Ivanić imaju poprilično slobode, krećući se neretko između protivničkih linija, tražeći prostor za pas u dubinu.

Prema poslednjim informacijama, Marko Stamenić trebalo bi da bude bonus u Crvenoj zvezdi, takođe igrač veznog reda što je deo terena na kojem Milojević želi da ostvari supermaciju. Istovremeno, visinom i skočnošću trebalo bi da pomogne defanzivcima prilikom branjenja prekida crno-belih koji su veoma produktivni u tom apsketu igre.

Bibras Natho je sigurno jedan od najboljih fudbalera u Superligi kada je u pitanju izvođenje prekida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari