Velika pobeda Srbije u Oslu, „Orlovi“ u elitnoj diviziji Lige nacija 1Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell NORWAY OUT

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Oslu Norvešku rezultatom 2:0 (1:0) i tako se plasirala u elitni rang Lige nacija. Sjajnu partiju celog tima golovima su krunisali Vlahović u 42. i Mitrović u 54. minutu.

Ovim trijumfom reprezentacija Srbije obezbedila je i baraž za EURO 2024. godine, a, takođe, i mesto u drugom šeširu na žrebu za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo.

U svojoj poslednjoj zvaničnoj utakmici pred Mundijal u Kataru Srbija je prikazala možda i najbolju igru od kad je Dragan Stojković preuzeo funkciju selektora, a do trijumfa je stigla sjajnom partijom svih fudbalera.

Prošlo je samo 20 sekundi od početka utakmice kada su Norvežani imali veliku šansu da povedu i da tako potpuno promene tok utakmice. Posle greške na sredini terena Norvežani su imali kontranapad, Edegor je prošao kroz sredinu, dodao do Halanda koji se našao sam ispred Milinkovića-Savića, ali je ovaj sjajno intervenisao i izbacio loptu u korner.

Verovatno pod utiskom zbog ove iznenadne šanse gosti su u narednih desetak minuta delovali zbunjeno i nesigurno i u ovom periodu igre domaći su imali izrazitu terensku inicijativu, nekoliko kornera i činilo se da im malo nedostaje da dođu i do vodećeg gola.

Ipak, kako je vreme odmicalo reprezentativci Srbije postepeno su preuzeli posed lopte i dugim dodavanjima na sredini terena sticali samopouzdanje i nametali svoj ritam.

Tadić, Ilić i Lukić, uz pomoć Živkovića i Kostića pomerili težište zbivanja na polovinu Norvežana i bilo je samo pitanje vremena kada će srpski reprezentativci početi da stvaraju prilike.

Posle centaršuta Kostića u 22. minutu Vlahović je uputio prvi udarac ka golu domaćina, a uprkos tome što se nije radilo o šansi ova akcija najavila je da će u nastavku prvog poluvremena gosti biti opasniji tim.

To se potvrdilo u 34. minutu, kada je Tadić centrirao sa desne strane, Vlahović sjajno šutirao glavom, a golman Nijland izbacio loptu iz donjeg levog ugla.

Međutim, osam minuta kasnije Vlahović je uspeo da savlada golmana Norvežana. Akcija je krenula od Pavlovića koji je dubinskom loptom pronašao Tadića, kapiten je dodao do Kostića posle čijeg centaršuta je Vlahović sa desetak metara poslao loptu u mrežu.

Na početku drugog poluvremena domaći su, kao što se i očekivalo, agresivnije krenuli ka golu rivala i posle nekoliko minuta Haland je imao priliku, ali nije dobro zahvatio loptu glavom.

Otvorenija igra domaćina ostavila je više prostora u njihovoj poslednjoj liniji i to je iskoristio Mitrović u 54. minutu. Nakon napada domaćina lopta je došla do Tadića, on je poslao loptu kroz sredinu do Ilića, koji je smireno pronašao Mitrovića u kaznenom prostoru, a ovaj je rutinski pogodio desni donji ugao.

Nedugo zatim selektor Norveške Solbaken pokušao je trostrukom izmenom da nešto promeni u igri svog tima i, uprkos tome što nisu stvorili ozbiljniju priliku za gol, domaći su u nekoliko navrata bili u situaciji da ugroze gol Milinkovića Savića.

I u narednih petnaestak minuta reprezentacija Srbije je imala nekoliko prilika da poveća vođstvo i obezbedi trijumf, ali Kostić, Vlahović, Mitrović i Radonjić nisu imali sreće da savladaju Nijlanda.

U finišu utakmice domaći su krenuli svim silama ka golu protivnika, a najveću šansu imao je Haland, čiji je šut sjajno odbranio golman Milinković Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari