Veliko olakšanje za Gvidetija: I Maja ide u Kinu, Tijana obećava revanš Turskoj 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Odbojkašice Srbije očekuje zahtevan kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre naredne godine.

Samo što su Evropsko prvenstvo završile osvajanjem srebrine medalje, naše najbolje odbojkašice imale su vremena tek da se malo odmore, pozdrave sa najmilijima i zaduže novu reprezentativnu opremu.

U odnosu na recimo košarkaše, naše odbojkašice se ne premišljaju da li bi trebalo da igraju za Srbiju. Iako oh je očekivao naporan put za Kinu, otišle su sa svešću da neće imati nimalo predaha po povratku, jer im počinje klupska sezona.

Đovani Gvideti, selektor Srbije na kraju je odahnu saznanjem da se Maja Ognjenović oporavila od virusa i da je naknadno rešila da se priključi saigračicama u Kini.

Da bi se plasirale na Olimpijske igre u Parizu, naše odbojkašice moraju da zauzmu jedno od prva dva mesta na kvalifikacionom turniru u Kini.

Konkurenciju će imati u Meksiku, Dominikanskoj Republici, Ukrajini, Češkoj, Holandiji, Kanadi i Kini.

– Ovo je treće takmičenje ovog leta. Ujedno najvažnije. Moram priznati da nije lako. Pokušavamo da zaboravimo Prvenstvo Evrope, finale koje smo igrale pre samo devet dana. Potrebno je da se fokusiramo na naredne utakmice – poruka je Tijane Bošković datoj RTS iz Šenžena u kome će se odigrati kvalifikacioni turnir.

Takmičenje će se odigrati od 16. do 24. septembra. Kvalifikacioni turnir nije jedini način da se Srbija nađe u Parizu ali jeste najlakši, s obzirom na to da će put do prestonice Francuske kasnije voditi kroz Ligu nacija narednog leta ili na osnovu plasmana na rang-listi FIVB.

– Nije lak turnir, za manje od deset dana odigraćemo sedam utakmica. Poslednje tri će biti teže sa najvećim rivalima. Nadamo se da ćemo prva četiri susreta iskoristiti da se spremimo za pomenute duele. Nadam se da ćemo na ovom turniru obezbediti mesto u avionu za Pariz. Znamo da to možemo! Čvrsto verujemo da ćemo uspeti da se kvalifikujemo. To bi nam mnogo značilo za sledeću godinu, jer ako to ne uradimo sada u 2023. bi bilo malo teže u Ligi nacija u odnosu na rang-listu FIVB.

Ognjenovićeva je naknadno rešila da otputuje u Kinu. Naša najbolja tehničarka imala je zdravstvenih problema još u završnoj fazi Evropskog prvenstva (od polufinala) i po povratku kući morala je još par dana da provede u izolaciji usled temperature i malaksalosti.

Srpkinjama je još uvek finalni meč sa reprezentacijom Turske u mislima. Rešene su da joj se revanširaju naredne godine u Parizu.

– Nismo imali mnogo vremena da saniramo rane, ali sam srećna i ponosna na sve devojke, jer smo se borile do kraja. Dosta pomaže što su komentari naših navijača, porodica i prijatelja pozitivni. Želeli smo zlato, ali poslednjih godina smo osvajale uglavnom najsjajnije odličje. Želeli smo ga i ovoga puta, ali Turska je bila bolji u toj utakmici. Nadam se da ćemo joj se sledeće godine revanširati – poručila je Boškovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari