Vimbldon vraća tenisere i teniserke iz Rusije i Belorusije, uz poštovanje jednog uslova 1EPA-EFE/SEAN DEMPSEY

Čeka se još samo da bude objavljena odluka organizatora jedinog grend slema na travi.

Engleski Dejli Mejl tvrdi da će posle godinu dana važenja biti ukinuta zabrana učešća predstavnicima ruskog i beloruskog tenisa na turniru serije 2.000 u Londonu.

S tim što Danil Medvedev, Arina Sabalenka, Andrej Rubljov… ne mogu tek tako da obuku belu opremu i izađu na teren. Potrebno je da prethodno pristanu na dva uslova.

Prvi je nastup pod neutralnom uzastavom, tj. bez državnih obeležja njihovih domovina, a drugi je neoglašavanje povodom rata u Ukrajini, započetog vojnom agresijom Rusije.

Isti izvor navodi da su potencijalne učesnice i učesnici Vimbldona iz tog dela sveta već obavešteni o specijalnim pravilima za njih, kao i o proceduri eventualnog izbacivanja sa turnira.

Naime, organizator ima pravo da ih udalji bez prava žalbe, ukoliko se ogluše o pravila, a biće uvedena i posebna ograničenja za navijače, u kontekstvu rata dve bivše sovjetrske republike.

Vraćanje Ruskinja, Beloruskinja, Rusa i Belorusa automatski bi trebalo i da poništi odluku ATP i WTA da, po presedan kazni, ne vrednuje učešće na Vimbldonu, od prošle godine.

Prošlog leta je cenu toga, ni kriv ni dužan, platio Novak Đoković, jer mu uz novu vimbldonsku titulu nisu upisana pripadajućih 2.000 ATP bodova, što je ubrzalo njegov pad s vrha liste.

Ovosezonski Vimbldon počinje 3. jula i trajaće do 16 dana tog meseca. Osim Srbina pobednički trofej, u pojedinačnoj konkurenciji, brani još Elena Ribakina, Kazahstanka rođena u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari