Voditelj RTS-a u klin, Svetislav Pešić u ploču: Kako je započela rasprava u emisiji "OKO" u čijem je središtu bio predsednik Vučić? 1Foto: Starsport

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, bio je gost emisije „Oko“ na RTS-u, a voditelj je bio Gorislav Papić.

Jedna od mnogobrojnih košarkaških tema nakon završenog Mundobasketa i srebrne medalje za našu zemlju bila je o problemima srpske košarke, o kojima se sve češće priča u poslednjih nekoliko godina.

Pešić je odmah nakon osvojenog srebra iskazao zabrinutost za srpsku košarku, rekavši da nemamo dobar sistem takmičenja već godinama i da neko mora da se pozabavi aktuelnim problemima, odnosno da jedna medalja ništa suštinski neće promeniti, piše Nova.

Selektor „orlova“ je bio deo veličanstvenog dočeka na balkonu u Beogradu, a pre toga je sa svojim izabranicima bio i na prijemu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na šta ga je podsetio i voditelj emisije.

„U utorak ste bili kod Aleksandra Vučića koji vas je dočekao i čestitao vam na uspehu. Jeste vi ovo sve rekli i predsedniku Vučiću možda?“, pitao je voditelj Gorislav Papić.

„To nije moj posao. Ako me pita ja ću mu reći“, odgovorio je Pešić, a onda ponovo dobio pitanje o predsedniku:

„Znači poruka njemu je da vas pita?“.

Pešićev odgovor bio je više nego jasan, jer nije Vučić neko ko bi trebalo da se meša u košarkaške stvari u ovoj zemlji, bar ne još uvek.

„Ja uopšte ne mislim, bez obzira koliko on lično voli košarku i koliko želi da na neki način i kao predsednik i lično podrži košarku i ostale sportove, pa neće valjda on da odlučuje kakav će biti sistem takmičenja u košarci“, jasan je bio Pešić.

KAKO JE PEŠIĆ PRIČAO O PROBLEMIMA SRPSKE KOŠARKE

„Mislim da mi nemamo piramidu sistema takmičenja u kojoj je najvažnija stvar da se proizvode igrači. Mi imamo u svim ligama igrače koji nemaju apsolutno nikakve perspektive za budućnost velikih naših klubova ili za reprezentaciju. Najverovatnije, ono što će se desiti iduće godine ili za dve godine, verovatno će Crvena zvezda i Partizan dobiti pozivnicu za Evroligu, a posle toga će postati suvlasnici takmičenja. To će se 100 odsto desiti. Šta ćemo onda?“, upitao se Kari.

A potom je ponudio odgovor:

„Mi ne trebamo da igramo ABA ligu. Ne da ukinemo. Nego mi moramo da se vratimo tamo gde pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada, odmah. Odmah sada, na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Da, onog trenutka kada Crvena zvezda i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati Evroligu kao litvanski klubovi“, istakao je Pešić.

Osvrnuo se na rešenja iz drugih evropskih država.

„Šta su Litvanci uradili? Oni su formirali profesionalnu ligu. Svaki klub u Litvaniji dobio je pravila ponašanja. Kakvu dvoranu treba da imaju, do 5.000, 3.000 mesta. Apsolutno sve regulisano. I oni igraju svoju ligu i igraju evropska takmičenja. Šta se kod nas dešava? Osim Crvene zvezde i Partizana, niko ne igra u Evropi. Nijedan klub. I to već godinama. I mi želimo da razvijemo našu košarku. Šta to znači? To znači onog trenutka kad mi napravimo profesionalnu srpsku ligu, jedinstvenu srpsku ligu, ne znam, kako god. Onda će se iz te srpske lige biti prohodnost za evropska takmičenja. Mi treba da se povezujemo sa Evropom, sa svetom. Mi moramo da se povezujemo sa Evropom. Mi moramo da budemo u Evropi. Ne u ovom prostoru bivše Jugoslavije, koju ja volim i dan danas iako više ne postoji“, nastavio je šef struke srpske reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari