World Judo Championships in BudapestAleksandar Kukolj EPA-EFE/Zsolt Szigetvary (Arhiva)

I pored jako komplikovanih, dugih i teških kvalifikacija srpski džudo će na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljati rekordan broj takmičara.

Učešće na predstojećim Igrama izborilo je pet boraca, a samo 24 zemlje na svetu će imati više predstavnika na olimpijskom turniru.

U konkurenciji za osvajanje prve medalje od kad se Srbija samostalno takmiči na najvećoj sportskoj priredbi na svetu biće Aleksandar Kukolj (kategorija do 100kg), Nemanja Majdov (-90kg), Anja Obradović (-63kg), Marica Perišić (-57kg) i Milica Nikolić (-48kg).

Za Anju Obradović je ovo prvo učešće na Olimpijskim igrama.

Ona će posle bronze na Svetskom prvenstvu u Budimpešti prvi put odmeriti snage na Igrama i uverena je da će na pravi način predstavljati svoju zemlju.

– Ovo su moje prve Olimpijske igre. Biću maksimalno koncentrisana i trudiću se da ne pravim greške koje bi mogle da me koštaju medalje. Jedva čekam da izađem na borilište -izjavila je Obradovićeva.

Marica Perišić, koja je bila petoplasirana na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, ističe da dobro poznaje konkurenciju u svojoj kategoriji i da će mnogo toga zavisiti od žreba.

– Imam jako dobar osećaj što se tiče ovog takmičenja i cele naše ekipe. Naše je da, kao što je rečeno, ostavimo srce na strunjači i rezultati će doći – rekla je Perišićeva.

Milica Nikolić potvrđuje reči svojih kolega iz reprezentacije i ističe da je cela ekipa spremna da pruži svoj maksimum na Igrama.

– Ovo je poslednja stanica u ovom olimpijskom ciklusu. Nekada je bilo teško i naporno, ali sam ponosna što sam uspela da izborim olimpijsku kvotu. Ne želim da stvaram sebi pritisak, ali verujem da mogu da napadnem medalju i ostvarim željeni rezultat – rekla je osvajačica bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu 2018. godine.

Najiskusniji član srpske ekspedicije u Tokiju Aleksandar Kukolj smatra da je veliki uspeh za naš džudo činjenica da imamo čak pet predstavnika na Igrama.

– Drago mi je što će biti petoro džudista na ovim Olimpijskim igrama, verujem da će iz tog kvantiteta proizaći i kvalitet. Želimo da vas obradujemo dobrim rezultatima. Svi ćemo dati svoj maksimum, to je sasvim sigurno. Nije zahvalno prognozirati, ali ako budem na svom maksimumu, i ako budem imao svoj dan, mogu da kažem da sam spreman za veliki rezultat – rekao je osvajač srebrne medalje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Budimpešti.

Od kada samostalno nastupaju na olimpijskim igrama džudisti iz Srbije nisu osvajali medalje, ali su Slavko Obadov 1976. u Montrealu i Radomir Kovačević 1980. u Moskvi osvajali bronze kao takmičari iz Jugoslavije.

Japanci uvek favoriti

Džudo se prvi put na Olimpijskim igrama pojavljuje u Tokiju 1964. godine, ali je u zvanični program uvršten u Minhenu osam godina kasnije, i to samo u muškoj konkurenciji. Ženski džudo uključen je u program takmičenja tek u Barseloni 1992. godine. Najviše trofeja osvojili su predstavnici Japana, a za njima slede Francuzi i Korejanci.

U Tokiju će se za medalje boriti 386 džudista u 14 kategorija.Samo japanska reprezentacija ima takmičare u svim kategorijama i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, dok će Rusiju, Brazil i Južnu Koreju predstavljati po 13 boraca. Po prvi put na programu je i takmičenje mešovitog tima koji je sastavljen od muškaraca i žena.

U svakoj kategoriji za medalje konkuriše 18 takmičara koji su učešće na ovim Igrama izborili na svetskim i kontinentalnim šampionatima, kao i kvalifikacionim turnirima.Učešće je obezbedilo i pet takmičara iz takozvanog Olimpijskog tima izbeglica, a na ovom turniru nastupiće u takmičenju Mešovitih ekipa.

Turnir startuje 24. jula

Olimpijski turnir u džudou počinje 24. jula, a završava se sedam dana kasnije. Od srpskih takmičara već prvog dana će na tatami izaći Milica Nikolić, čije kvalifikacije u kategoriji do 48 kilogramja počinju u 2 sata ujutro po našem vremenu.

U ponedeljak 26. jula nastupiće Marica Perišić, dan kasnije Anja Obradović, a 28. jula svoje borbe u kvalifikacijama započinje Nemanja Majdov. Poslednji srpski reprezentativac koji će nastupiti na olimpijskom turniru u Tokiju biće Aleksandar Kukolj, čije kvalifikacione borbe startuju 29. jula.

Po programu olimpijskog turnira u džudou kvalifikacije, repasaž i borbe za medalje na programu su istog dana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari