Bokserima za "zlato" po 100 hiljada dolara 1Roj Džons Junior Foto: BSS

Svetska bokserska asocijacija AIBA, po prvi put u istoriji uvela je novčane premije za osvajače medalja na velikim takmičenjima. Obezbedila je novčani fond od 2,6 miliona dolara, nakon čega je usledila lavina prijava boksera iz celog sveta, što garantuje izuzetno kvalitetne borbe, jaku konkurenciju i do samog kraja neizvesnost po pitanju šampiona.

Nagrada za prvo mesto je 100.000 dolara, srebrna medalja donosi 50.000, a obe bronze u svakoj težinskoj kategoriji 25.000 dolara.

Svetsko prvenstvo, tačnije njegovo 21. izdanje, održaće se u beogradskoj Areni od 24. oktobra do 6. novembra. Jedan od najboljih boksera svih vremena Roj Džons Junior koji je promoter Svetskog prvenstva u boksu – Beograd 2021. pozdravio je odluku AIBA o novčanim nagradmaa osvajačima medalja.

„Do zlatnih profi staza gazi se najpre stazama olimpijskog boksa. Bez dobrog temelja nema dobre kuće, tako ni bez dobrog utemeljenja boksera u amaterskom ringu, nema ni velikog šampiona na profi sceni. Zato je Svetsko amatersko prvenstvo ključ za velika dela i san svakog boksera sveta” – rekao je Roj Džons.

On je osvojio titule u četiri težinske kategorije, u srednjoj, super srednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji, i jedini je bokser u istoriji koji je započeo svoju profesionalnu karijeru u lako srednjoj kategoriji, a zatim stigao do titule prvaka u teškoj kategoriji. Kao amater predstavljao je SAD na Letnjim olimpijskim igrama 1988. godine, i osvojio srebrnu medalju u lakoj srednjoj kategoriji

Godine 1999. postao je neprikosnoveni šampion u poluteškoj kategoriji ujedinivši titule WBA, WBC i IBF. U profi ringu odboksovao je 75 mečeva, zabeležio 66 pobeda, od toga 47 nokautom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari