Zlato kao jedina merna jedinica 1Foto: Starsport

Košarkaši su razočarali; porazom u finalu kvalifikacionog turnira od Italije ostali su treći put bez plasmana na Olimpijske igre u poslednja četiri ciklusa.

Uprkos tome, javnost će u Srbiji imati razloga da pomno prati dešavanja u Tokiju, s obzirom na to da su naši basketaši glavni favoriti za osvajanje zlatnog odličja. Prvi put u istoriji Olimpijskih igara, u Japanu će se „ispromovisati“ nova „disciplina“ basket 3×3 koji su naši momci, predvođeni Dušanom Domovićem Bulutom, toliko usavršili da ih gotovo svi vide najmanje na pobedničkom postolju.

Sam turnir trajaće od 24. do 28. jula, a srpski basketaši će period aklimatizacije provesti u gradu Karatsu.

Period dominacije reprezentacije Srbije toliko dugo već traje, da će aktuelnoj generaciji učešće na Olimpijskim igrama biti zapravo jedinstvena prilika da zatvore jedno fenomenalno poglavlje.

Konkurencija je takva da se čini da će u Tokiju našim basketašima biti lakše da dođu do odličja nego li na pojedinim masters turnirima ili svetskim kupovima. Na opšte iznenađenje, basketaši Sjedinjenih Američkih Država nisu uspeli da se plasiraju na Olimpijadu, što negde i povećava pozornost srpske reprezentacije koja će u Letoniji i Holandiji imati najveće takmace.

– Olimpijske igre su svakako za sve nas kruna karijere. Potrebno je da budemo veoma pažljivi, da fokus držimo samo na prvoj narednoj utakmici. Moraćemo da prođemo mnogo toga, ali mislim da smo spremni mentalno i fizički – samouvereno deluje Dušan Domović Bulut, dugogodišnji lider reprezentacije Srbije i verovatno najkompletniji basketaš na svetu.

Holandija i Letonija predstavljaju reprezentacije čiji su sastavi nalik najboljim basketaškim ekipama iz tih zemalja, koje pak spadaju u sam svetski krem.

Umeli su, pogotovo Letonci, da pošteno namuče naše basketaše; predstavljaju idealnu kombinaciju snage, tehnike, brzine i upornosti i verovatno će biti najnezgodniji protivnik „orlovima“ u Tokiju.

Uostalom, jedini put, od 2012. kada je organizovan prvi Svetski kup, srpski basketaši ostali su bez zlatne medalje porazom u finalu upravo od Letonije 2014. godine (Srbija osvojila preostala četiri Svetska kupa). Jasno je, kao najbolje rangirana reprezentacija na svetu, Srbija će na Olimpijadi biti percipirana kao apsolutni favorit, što za Domović Buluta, Majstorovića, Savića, Vasića, Kojića i Ratkova ne bi trebalo da bude posebno opterećenje s obzirom na veliko iskustvo igranja najkvalitetnijih turnira na svetu i osvajanja istih.

– Imaćemo metu na leđima, jer će svi želeti da nas pobede i skinu sa trona. Mi imamo sistem vrednosti koji negujemo i međusobno delimo. Kad to ispoštujemo, dolazimo u priliku da ostvarimo željene ciljeve. Nadam se da će tako biti i na Igrama u Japanu – razmišljanja je Domović Bulut.

Majstorović, Savić i Domović Bulut jesu okosnica reprezentacije Srbije; u pitanju je čuveni trio koji je ekipno i u okvirima reprezentacije osvojio faktički sve što je predstavljalo legitimni izazov na planetarnom nivou; pojačani zaista odličnima: Stefanom Kojićem, Aleksandrom Ratkovim i Mihailom Vasićem dobili su dubinu i širinu u rosteru.

Kojić je neko ko prema individualnim sposobnostima jeste izvestan pandan umeću Domović Buluta, dok su Vasić i Ratkov više timski igrači, odlični defanzivci i basketaši koji izuzetno razumeju igru. Nalik Dušanu Domoviću Bulutu, Kojić je osvajao i individualne basket turnire; može se pohvaliti time da je bio najbolji na Red bul takmičenju koje je bilo organizovano na Kalemegdanu.

Njih trojica: Kojić, Ratkov, Vasić zapravo čine, uz sjajnog Stefana Stojačića, ekipu Limana, koja je vremenom postala jedna od najrespektabilnijih na svetu. Došli su do nivoa da su u stanju da osvajaju najveće turnire iz masters serije, a prošle godine su pobedili i na Evropa mastersu.

Pripreme za najvažniji turnir u uspešnim karijerama, basketaši Srbije počeli su još pre tri meseca. Sve vreme, radili su sa kvalitetnim stručnjacima, čak i nekadašnjim saigračima poput Marka Ždera, koji je nekada činio okosnicu tima Novi Sad koji je srpski ekipni basket etablirao na svetskoj mapi.

U prethodna četiri meseca Srbija je kod kuće „sparingovala“ sa šest reprezentacija, a Poljaci su bili poslednji sa kojima su doterivali formu.

Poljska bi mogla da bude selekcija sposobna da namuči favorite; u pitanju je veoma kvalitetna reprezentacija koja je 2019. bila bronzana na Svetskom prvenstvu, a na Olimpijske igre se kvalifikovala kao najbolja na turniru u Gracu pobedivši u meču za plasman favorizovanu Letoniju. Amerikanac Majkl Hiks već godinama igra za Poljsku, dok je javnosti najpoznatiji Pržemislav Zamojski, penzionisani profesionalni košarkaš i neko ko je čak sedam sezona nastupao za Zjelonu goru.

Marko Savić, Dušan Domović Bulut i Marko Ždero, kao drugari iz kraja, krenuli su spontano u priču koja će vremenom postati svetski bestseler. Ždero je poslednjih godina iskustvo sa terena pretočio u teorijsko znanje koje oplemenjuje radeći sa prijateljima, ali i momcima koji su mu nekada bili veliki protivnici na basket terenima širom sveta.

– Očekujemo da u Karatsuu nastavimo sa kvalitetnim radom i da se još bolje uigramo za nastup na Olimpijskim igrama, koji svi željno iščekujemo. Ovo je momenat koji smo čekali dugo vremena i daćemo sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate – poručio je Majstorović, jedan od najboljih basket šutera na planeti.

Goran Vojkić je selektor basket reprezentacije Srbije i neko ko odlično poznaje naše igrače, koji ga, pak, veoma respektuju.

– U aprilu smo počeli završne pripreme za nastup na Olimpijskim igrama i pripremni kamp obavićemo u gradu Karatsuu, gde nas očekuju sjajni uslovi i domaćini. Izuzetan posao je urađen tokom trenažnog procesa, što je zasluga celog stručnog štaba 3×3 reprezentacije. Tokom pripremnog kampa nas očekuje aklimatizacija, treninzi i utakmica koju ćemo odigrati protiv reprezentacije Japana. Dugujemo ogromnu zahvalnost Olimpijskom komitetu Srbije i Košarkaškom savezu Srbije za uslove koje smo imali tokom priprema i nadam se da ćemo se kao ekipa odužiti svima rezultatom koji se očekuje od nas – istakao je Vojkić.

Skejt i surf pod obavezno

Draž učešća na Olimpijskim igrama jeste i mogućnost druženja sa većinom sportista iz čitavog sveta. Zbog pandemije korona virusa i restriktivnih mera u samom Selu, mogućnost cirkulacije biće sigurno smanjena, međutim, ukoliko se ukaže šansa, Domović Bulut zna koja će takmičenja sigurno posetiti.

„Na skejt i surf idem sto posto, ja sam neka ulična kultura i vozio sam skejt kao klinac, a surf mi je jedan od najboljih sportova uživo koji sam gledao. Ako bude bilo prilike idem njih da gledam, mada su oni malo dalje. Naravno, standardno što više domaćih sportista ćemo se truditi da ispratimo i da navijamo“, istakao je Domović Bulut.

Kada smo spremni, niko nam nije dostojan

Srpski basketaši su na takvom kvalitativnom nivou da mogućnost dostizanja forme u svim aspektima automatski znači i sposobnost osvajanja Olimpijskog turnira.

„Mi kada smo najbolji, nema ekipe koja može da nam parira. Kada smo psihički, fizički i mentalno spremni, mislim da nam nijedna ekipa nije dostojna. Sada je važno da dođemo na to neko stanje uma i tela u najvažnijem trenutku u godini, a to su Olimpijske igre“, jasan je Domović Bulut.

Drugi put deo olimpijskog tima

Zanimljivo je, uprkos tome što će Tokio biti mesto na kojem će basket 3×3 biti ispromovisan kao olimpijska disciplina, da su naši basketaši već iskusili draž olimpijske forme učešća. Oni su već učestvovali na Evropskim olimpijskim igrama kada su se uverili u specifičnost takmičenja, življenja i druženja sa brojnim sportistima iz raznih zemalja.

Najbolji na svetu i u Evropi

Reprezentacija Srbije nalazi se na prvom mestu FIBA rang liste; da će biti prvi favorit za zlatnu medalju u Tokiju pokazuju i odličja osvojena, počevši od 2012. i prvog Svetskog kupa, pa sve do 2019. kada je organizovan poslednji Evropski kup u Mađarskoj. Od mogućih pet, Srbija je osvojila četiri zlata na svetskim kupovima, samo je jednom bila poražena, u finalu 2014. godine, dok je u evropskim okvirima dva puta bila najbolja i jednom srebrina, 2016. u Rumuniji. Srbija je najtrofejnija i najuspešnija reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari