Žoze Murinjo više nije Specijalni, barem ne za Romu: Portugalac sada gleda ka Saudijskoj Arabiji 1Foto: EPA-EFE/Adam Davy

Nedavni poraz od Milana u Seriji A i definitivno ubedio vlasnike Rome da se zahvale na saradnji čuvenom stručnjaku.

Retke su bile sredine koje je Žoze Murinjo napuštao rukovanjem sa vlasnicima ili predsednicima klubova.

Jedino su u Milanu suze puštali kada je odlazio iz Intera. Verovatno i zbog veličine kluba, potrudio se da se sa Realom rastane na gospodski način dok u Čelsiju i Mančester junajtedu, čini se, nisu previše žalili za njegovim likom i delom.

Svoj temperament, iako je uveliko zagazio u sedmu deceniju života, nije uspevao da obuzda ni u Romi.

Kao što to obično biva kada je Murinjo u pitanju, fudbalski brak sklopljen je posle ljubavi „na prvi pogled“. Uvodna godina zaista je izgledala bajkovito, međutim kada je trebalo da strast i zaljubljenost prerastu u ljubav, vlasnici kluba iz prestonice Italije hladno i bez srceparajućih poruka zahvalili su se na saradnji prekaljenom stručnjaku.

Trzavice u odnosima porodice Fridkin i Žozea Murinja trajale su od prošle sezone. Tokom aktuelne su samo intenzivirane kako zbog loših rezultata, tako i zbog načina na koji se Portugalac obraćao javnosti, konstantno se žaleći da su mu potrebna pojačanja, veći igrački kadar a da za svoje zateve ne nailazi na razumevanje vlasnika kluba.

Da su odnosi trajno narušeni moglo se naslutiti kada je Novu godinu čestitao svima u klubu, osim vlasnicima, što je u italijanskim medijima protumačeno kao nameran čin, vešto promišljen od strane prekaljenog stručnjaka.

Fridkinima se ovakav postupak šefa struke Rome nikako nije svideo i samo su čekali povoljan trenutak da ga i definitivno otpuste.

Poraz od Milana (3:1) u poslednjem kolu Serije A namestio se kao nenadani susret vrednog radnika i lošeg poslodavca. Dva dana kasnije, Murinjo je dobio zahvalnicu posle dve i po godine saradnje, a sa njim će klub napustiti i kompletan stručni štab.

Fridkinovi su odluku mogli da potkrepe i lošim rezultatima ekipe u poslednje vreme. Naime na pet mečeva, Roma je samo jednom pobedila i to Napoli kod kuće (2:0). Doživela je čak tri poraza na gostovanjima (Bolonja, Milan, Juventus) remizirajući sa Atalantom u prestonici Italije.

Zbog tako lošeg niza, Roma je trenutno na devetom mestu sa 29 bodova, pet iza poslednje ekipe koja se nalazi u zoni Lige šampiona.

Početak saradnje kluba i Murinja bio je sjajan. Odmah je osvojena Liga konferencija, a Portugalac je postao jedini trener koji u privatnoj kolekciji ima replike trofeja Lige šampiona, Lige Evrope/Kup UEFA i Lige konferencija.

Obe kompletne sezone Roma je završavala na šestom mestu u Seriji A bez obezbeđenog mesta u Ligi šampiona.

Murinjo je u tom periodu konstantno pritiskao vlasnike da povećaju ulaganja i odreše kesu za znatno skuplja pojačanja. Fridkinovi su mu u više navrata izlazili u susret dovođenjem Dibale, Lukakua, Paredesa… što nije bilo dovoljno iz perspektive Portugalca.

Kako je vreme prolazilo, a rezultati u toku takmičarske 2023/24 bivali sve lošiji, komunikacija dve strane gotovo da je presušila. Razgovori u vezi sa obnovom saradnje nisu ni započeti (ugovor Murinja isticao je u junu) a nakon poraza od Lacija u četvrtfinalu Kupa Italije prvi put se moglo osetiti i da su navijači „vučice“ okrenuli leđa Murinju.

Uprava će sada morati brzo da odreaguje. Pominje se poslednjih dana da bi naslednik mogao da bude Danijele de Rosi, nekadašnji fudbaler i kapiten Rome, ujedno i proslavljeni reprezentativac Italije.

Vremena za neko dublje promišljanje vodeći ljudi kluba praktično nemaju, s obzirom na to da Roma narendi meč u Seriji A igra već u subotu protiv Verone u Rimu.

Kada je karijera Žozea Murinja u pitanju, i sam je letos otkrio da je imao izvanrednu ponudu iz Saudijske Arabije. S obzirom na reputaciju ali i rezultate u evropskim klubovima u poslednjih nekoliko godina, ne bi bilo iznenađujuće da upravo neki velikan tamošnjeg klupskog fudbala bude njegova narednia trenerska destinacija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari