Australijanci glasaju u subotu, opozicija se nada da će pobediti premijera Morisona 1Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Australijanci izlaze na parlamentarne izbore u subotu, a opoziciona Laburistička stranka, koju predvodi Entoni Albaneze, nada se da će okončati devetogodišnju vladavinu liberala Skota Morisona.

Istraživanja javnog mnjenja su tokom cele šestonedeljne kampanje, davala prednost opozicionim laburistima, ali se ta prednost poslednjih dana, skoro istopila. Izbori za oba doma australijskog parlamenta očigledno će biti neizvesni, a laburiste proganja neuspeh na izborima 2019. godine, kada su im istraživanja prognozirala pobedu. Pobedili su ipak liberali.

Australijanci glasaju za sva mesta u Predstavničkom domu i nešto više od polovine mesta u Senatu. Glasanje u Australiji je obavezno za građane starije od 18 godina. Više od 17,2 miliona ljudi – 96 odsto birača sa pravom glasa upisano je u birački spisak za ove izbore.

Premijer i vlada biraju se u Predstavničkom domu parlamenta, koji ima 151 poslanika. To znači da je jednoj stranci potrebno najmanje 76 mesta da bi formirala većinsku vladu.

Liberalno-nacionalna koaliciona vlada, na čelu sa Skotom Morisonom ima 75 poslanika u dosadašnjem Predstavničkom domu, a laburisti 69. Ostala mesta pripadaju manjim strankama i nezavisnim poslanicima.

Kako piše Gardijen, laburisti se nadaju da je široko rasprostranjeno raspoloženje protiv Morisonove vlade dovoljno da im donese pobedu, pa je njihov lider Entoni Albaneze vodio skromnu kampanju sa osnovnom porukom da on nije Skot Morison i da će voditi drugačiju politiku.

Skot Morison je premijer Australije od 2018, pošto je preuzeo dužnost od Malkolma Turnbula. Zaslužan je za vrlo oštru anti-kovid politiku, koja je podrazumevala višenedeljno potpuno zatvaranje, koja je Australiji omogućila da ima jednu od najnižih stopa smrtnosti, ali i najvećih vakcinisanih.
Ali premijer se suočava sa brojnim kritikama i to i u okviru svoje vlade. Mnogi mu zameraju autokratske ambicije, a kritikuju i njegov karakter. BBC podseća da je senatorka Končeta Fieravanti-Vels optužila Morisona da je „autokrata“ i „nasilnik bez moralnog kompasa“ tokom unutarstranačke rasprave. Zamenik premijera Barnabi Džojs, lider Nacionalne stranke Australije poručio je da je Morison „licemer i lažov“.
Britanski mediji ocenjuju da su lideri obe vodeće australijske stranke iznenađujući “neinspirativni”, što je omogućilo da se “probiju” mnogi nezavisni kandidati i predstavnici manjih stranaka. Da li će se i u Australiji desiti da tradicionalne stranke dožive poraz od novih, pokazaće glasanje.

Nezavisni kandidati uglavnom su fokusirani na snažnije akcije za rešavanje klimatske krize, uspostavljanja nacionalnog tela za borbu protiv korupcije i rešavanja rodne nejednakosti. Sve su to oblasti u kojima je Morisonova vlada bila slaba.

Ekonomska pitanja su se pokazala kao bitna, mada je australijska privreda snažno rasla i tokom pandemije. Predviđa se da će ove godine rasti za dodatnih 4,25 odsto, a stopa nezaposlenosti je samo četiri odsto, najniža od 2008. Australijance ipak brine povećanja troškova goriva, struje i drugih dobara. Uz to, Australija je nedavno podigla kamatne stope prvi put u deceniji, što znači i veće kamate za građane pogotovo one sa hipotekama.

“Slučaj Đoković”
U Srbiji je australijski premijer Morison izuzetno nepopularan zbog zabrane Novaku Đokoviću da se takmiči na Australijen openu januara ove godine. Đoković je stigao u Australiju, ali je, nakon višednevnog sudskog spora, na zahtev ministra za migraciju proteran, pošto nije bio vakcinisam protiv kovida 19. „Australija ima stroge zakone i pravila o graničnoj bezbednosti i niko nije iznad njih“, tvrdio je tim povodom premijer Morison

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari