Agencija za lekove BiH: Nalaz kontrole kiseonika nije validan 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Agencija za lekove BiH saopštila je danas da je kontrola uzoraka kiseonika koji koriste Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske i bolnica u Prijedoru trebalo da bude izvršena putem ove Agencije, koja je za to nadležna.

„Kontrola kvaliteta lekova u Bosni i Hercegovini se obavlja u Kontrolnom laboratoriju Agencije, a koja je u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lekove (OMCL – Official Medicine Control Laboratories)“, navedeno je u saopštenu.

Za specifične analize Agencija za lekove BiH, dodaje se, u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, može angažovati drugu laboratoriju, a koja se takodje nalazi u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lekove, odnosno laboratoriju priznatu od Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH za poslove kontrole kvaliteta svake serije proizvedenog, odnosno uvezenog leka.

Prema navodima Agencije, ispitivanje medicinskog kiseonika se vrši u skladu sa metodama i zahtevima kvaliteta navedenim u specifikaciji kvaliteta odobrenoj od Agencije u postupku davanja dozvole za stavljanje leka u promet, koja se bazira na monografiji važećeg izdanja Evropske farmakopeje, a čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina.

„Svaki lek, uključujući i medicinski kiseonik koji je prošao postupak registracije u BiH treba da ima dozvolu za stavljanje leka u promet, treba biti proizveden i kontrolisan od ovlaštenog proizvodjača u skladu sa tom dozvolom, kontrolisan od Agencije ili druge laboratorije koju ovlasti Agencija, i distribuisan u BiH od ovlaštenog veleprometnika“, istakli su saopštenju.

Nalaz uzorka kiseonika, koji je danas saopštio premijer RS radovan Višković, nije kontrolisan u ovlaštenoj laboratoriji i zato ne može biti validan.

„Pojedine izjave o njegovom odgovarajućem kvalitetu ne mogu smatrati utemeljenim. Na kraju, postavljamo pitanje da li su zakoni u Bosne i Hercegovine jednaki za sve“, istakli su iz Agencije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je izjavio da je izvršena kontrola uzoraka kiseonika koji se koriste u Univerzitetsko-kliničkom centru RS i bolnici u Prijedoru i da je taj kiseonik potpuno siguran.

Kontrolu je vršila firma Linde Gas Srbija.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Agencija za lekove BiH: Nalaz kontrole kiseonika nije validan”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.