Agencija za lekove BiH: Nalaz kontrole kiseonika nije validan 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Agencija za lekove BiH saopštila je danas da je kontrola uzoraka kiseonika koji koriste Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske i bolnica u Prijedoru trebalo da bude izvršena putem ove Agencije, koja je za to nadležna.

„Kontrola kvaliteta lekova u Bosni i Hercegovini se obavlja u Kontrolnom laboratoriju Agencije, a koja je u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lekove (OMCL – Official Medicine Control Laboratories)“, navedeno je u saopštenu.

Za specifične analize Agencija za lekove BiH, dodaje se, u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, može angažovati drugu laboratoriju, a koja se takodje nalazi u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lekove, odnosno laboratoriju priznatu od Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH za poslove kontrole kvaliteta svake serije proizvedenog, odnosno uvezenog leka.

Prema navodima Agencije, ispitivanje medicinskog kiseonika se vrši u skladu sa metodama i zahtevima kvaliteta navedenim u specifikaciji kvaliteta odobrenoj od Agencije u postupku davanja dozvole za stavljanje leka u promet, koja se bazira na monografiji važećeg izdanja Evropske farmakopeje, a čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina.

„Svaki lek, uključujući i medicinski kiseonik koji je prošao postupak registracije u BiH treba da ima dozvolu za stavljanje leka u promet, treba biti proizveden i kontrolisan od ovlaštenog proizvodjača u skladu sa tom dozvolom, kontrolisan od Agencije ili druge laboratorije koju ovlasti Agencija, i distribuisan u BiH od ovlaštenog veleprometnika“, istakli su saopštenju.

Nalaz uzorka kiseonika, koji je danas saopštio premijer RS radovan Višković, nije kontrolisan u ovlaštenoj laboratoriji i zato ne može biti validan.

„Pojedine izjave o njegovom odgovarajućem kvalitetu ne mogu smatrati utemeljenim. Na kraju, postavljamo pitanje da li su zakoni u Bosne i Hercegovine jednaki za sve“, istakli su iz Agencije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je izjavio da je izvršena kontrola uzoraka kiseonika koji se koriste u Univerzitetsko-kliničkom centru RS i bolnici u Prijedoru i da je taj kiseonik potpuno siguran.

Kontrolu je vršila firma Linde Gas Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari