Ajkula napala britanske turiste 1Foto: EPA-EFE/GAMAL DIAB

Dvojica britanskih turista ozbiljno su povređeni kada ih je napala ajkula u popularnom turističkom odmaralištu u Australiji.

Alister Radon, 28-godišnjak iz Sautemptona, i 22 godine star Deni Megs iz Plimuta, su plivali pored Vitsandej ostrva kod Kvinslenda kada su napadnuti. Ajkula je Radonu otkinula nogu a Megsu nanela ozbiljne povrede po nogama, saopštili su bolničari.

Turistički brod ih je prevezao na kopno gde im je ukazana prva pomoć, nakon čega su avionom prebačeni u bolnicu, u stabilnom stanju.

Kod ostrva Vitsandej, u blizini Velikog koralnog grebena, u poslednje vreme se dogodilo više napada ajkula. Vlasti su saopštile da su Radon i Megs ronili tokom dnevnog krstarenja brodom.

„Ajkula je najpre napala jednog ronioca, a zatim se vratila i jurnula i na drugog“, rekla je portparolka ambulantne službe iz Kvinslenda.

Do napada je došlo u Hukovom prolazu, na oko 10 kilometara udaljenom od mesta na kojem je ajkula usmrtila jednog Australijanca prošlog novembra. Kod ovih ostrva došlo je do još dva napada u roku od 24 sata u septembru prošle godine.

Obe žrtve su preživele, ali je jednoj 12-godišnjoj devojčici kasnije amputirana noga. Vlasti su potom ubile šest ajkula u tom području i postavile takozvane „linije bubnjeva“, udice sa mamcima zakačene na burad potopljenu ispod vode, koje su kasnije ipak uklonjene zbog lošeg uticaja na preostali podvodni život.

U to vreme, stručnjaci su rekli da ne postoji dovoljno dokaza koji bi objasnili zašto je došlo do toliko napada ajkula u istom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.