Fajnenšel tajms i Politiko o zamrzavanju EU fondova Mađarskoj: Do kraja godine još rezova za Budimpeštu? 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija je preporučila vladama EU da suspenduju trećinu kohezionih fondova, oko 7,5 milijardi evra, namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju, a ako Budimpešta do kraja godine ne bude kooperativna moglo bi uslediti još takvih rezova, piše danas Fajnenšel tajms.

„Ako ne pokaže očekivane rezultate, uvek je moguće pokrenuti postupak iznova i iznova“, rekao je evropski komesar za budžet Johanes Han na jučerašnjoj konferenciji za novinare, prenosi list uz ocenu da je to predstavljalo „nešto nalik na priznanje da ceo proces, koji traje od dolaska Viktora Orbana na vlast 2010. godine, i koji je nekoliko puta eskalirao, uključujući i pokretanje ovog novog instrumenta finansijskih sankcija u aprilu, možda nikada ne bi mogao da funkcioniše“.

FT piše da nekoliko poslanika i diplomata takođe smatraju da je zamrzavanje samo jedne trećine kohezionog finansiranja u zemlji mala kazna za mađarsko kontinuirano nepoštovanje transparentnosti, posebno za dodelu javnih ugovora Orbanovim pomoćnicima.

Mađarska takođe dobija milijarde evra finansiranja u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, novac za koji su poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu ove nedelje istakli da je podjednako zloupotrebljavan, ali koji i dalje teče, dodaje list.

Komisija je saopštila da je ciljala samo na tokove finansiranja za koje se može dokazati da su u opasnosti od zloupotrebe. Mađarska je u međuvremenu obećala niz ispravki, a Komisija je rekla da ima rok do 19. novembra da pokaže „konkretne rezultate“, piše FT.

List dodaje da je nekoliko država članica skeptično prema tvrdnjama Mađarske da će sprovesti 17 mera osmišljenih za borbu protiv korupcije, koje uključuju radnu grupu za borbu protiv korupcije, izmene krivičnog zakona kako bi se omogućila sudska revizija krivičnog gonjenja i bolji registar prijave imovine visokih javnih funkcionera i prenosi reči jednog evropskog diplomate da se Mađarska „pod ekonomskim pritiskom dosta pomerala u vezi sa zahtevima Komisije u poslednjih nekoliko nedelja“ ali da niko ni ne pretpostavlja da je u pitanju išta drugo do oportunizam kako bi se zadržao pristup fondovima EU.

I briselski portal Politiko piše o jučerašnjem predlogu Evropske komisije da se Mađarskoj zamrzne oko 7,5 milijardi evra od novca EU, ali i dodaje da je Komisija takođe otvorila vrata za kompromis prema kojem bi Mađarska mogla da dobije novac, ako ublaži zabrinutost EU u vezi sa korupcijom.

Politiko piše i da je komesar EU za budžet Johanes Han predložio zamrzavanje 70 odsto sredstava za Mađarsku iz tri koheziona programa, ali da je u konačnom predlogu objavljenom u nedelju, taj procenat blago smanjen na 65.

Politiko navodi i da je Komisija predložila samo smanjenje kohezionih fondova, uprkos činjenici da lavovski deo transfera EU Mađarskoj dolazi u obliku poljoprivrednih subvencija. „Korupcija u poljoprivrednim fondovima (u Mađarskoj) je naširoko prijavljena i takođe se pominje u prošlonedeljnoj rezoluciji EP“, rekao je jedan diplomata dodajući da je „potpuno nejasno zašto su napravili takav izbor“.

Drugi diplomata je rekao da su poljoprivredni fondovi mnogo osetljiviji od kohezionih fondova, jer bi farmeri podržali mađarskog premijera Viktora Orbana ako bi EU ugrozila te fondove. Osim toga, Budimpešti bi bilo lako da kritikuje EU jer rizikuje bezbednost hrane u trenutku kada su cene već visoke, navodi Politiko.

Politiko ocenjuje da je novi predlog o zamrzavanju sredstava Mađarskoj savršeno tempiran da kritičari progutaju gorku pilulu – verovatnu odluku Brisela, koja se očekuje već ovog meseca, da odmrzne ogromnu novčanu injekciju fonda za oporavak od korona virusa za Mađarsku.

U tom fondu, slučajno ili ne, ima oko 7,2 milijarde evra, što je skoro isti iznos koji Brisel predlaže da zadrži iz kohezionog fonda. Evropski komesari se međutim i dalje bore oko te odluke, a neki tvrde da nije potrebno da se vezuje za stroga merila u oblasti vladavine prava.

Ako je naredni potez Brisela da odobri plan oporavka Mađarske, kao što mnogi zvaničnici kažu da očekuju, Komisija će odmrznuti sredstva koja su trenutno zamrznuta u zamenu za potencijalnu odluku o zamrzavanju drugih sredstava, o čemu Savet treba da odlučuje, ukazuje Politiko.

To je jedan od načina da se prebaci novac i da se kupi vreme dok Mađarska nastavlja da prima sav taj novac EU, a da se nije pozabavila ni jednim od svojih fundamentalnih problema vladavine prava.

Uz ocenu da godinu i po dana do sledećih izbora za EU Orban nastavlja bez uznemiravanja, Politiko dodaje da se Mađarska prošle nedelje usprotivila predlogu EU da zatraži od Saveta UN za ljudska prava da imenuje specijalnog izvestioca za ruska kršenja ljudskih prava.

Mađarski veto značio je da EU nije bila u stanju da učini ništa po tom pitanju pa je umesto toga, 26 ostalih zemalja EU zatražilo imenovanje izvestioca preko svojih nacionalnih delegacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.