Foto: HRT

Uprava Agrokora tereti se zbog odobravanja spornih finansijskih izveštaja u periodu od 2006. do 2017.

Kako javlja reporter N1, Ivica Todorić i članovi njegove porodice nisu bili u kući u trenutku kad je policija došla. U kući su se pojavili advokati Todorića.

Ivica Todorić se oglasio na svom blogu. Poručio je da će biti dostupan institucijama pravne države, kao i saborskom povereništvu. I dodao: Spremam tužbe, ovo je politički proces, nezakonite radnje premijera Plenkovića.

Advokat Ljubo Pavasović Visković, potvrdio je za HTV kako je bivši član Agrokorove uprave i izvršni potpredsednik za finansije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac lišen slobode.

„Nakon što moj klijent bude ispitan u DORH-u znat ćemo više informacija“, kazao je Pavasović Visković. Potvrdio je kako je policija Crnjcu zaplenila mobilni telefon i nekoliko dokumenata. Uhapšena je i članica Uprave Agrokora Piruška Canjuga, što je za N1 potvrdio i njen advokat.

„Njoj se stavlja na teret, kao i drugim članovima uprave, da su prihvatali lažna finansijske izveštaje i Ivici Todoriću pribavili protivpravnu korist“, naveo je. Advokat kaže da je ona četiri godine bila na trudničkim bolovanjima, kao i da se nikad nije u toj kompaniji bavila finansijama. U ovoj akciji uhapšen je i bivši izvršni potpredsednik Agrokora Mislav Galić, nakon što je u njegovom stanu jutros obavljen pretres. Takođe, privedena je i Ljerka Puljić, desna ruka Ivice Todorića, jedno vreme i izvršna direktorka kompanije, kao i Tomislav Lučić, bivši član nadyornog odbora Agrokora.

Kako javlja reporter N1u domu Todorića  pojavili su se advokati. A medijske spekulacije da se Todorić nalazi van Hrvatske potvrdio je i sam Todorić, oglasivši se  na svom blogu. Poručio je da će biti dostupan institucijama pravne države, kao i saborskom povereništvu. I dodao: „Spremam tužbe, ovo je politički proces, nezakonite radnje premijera Plenkovića“.

Potpredsednik hrvatske kompanije Agrokor za maloprodaju Ante Todorić, koji je i sin Ivice Todorića, prema rečima advokata porodice trenutno nije u Hrvatskoj.

„On se uredno, pre mesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi. Nije u begu i odazvaće se pravosudnim telima kad dobije formalni poziv“, rekao je za N1 Rajko Čogurić, advokat Ante Todorića.

Nezvanično se saznaje da bi policijskom akcijom moglo da bude obuhvaćeno između deset i 15 osoba. Ivica Todorić juče je na blogu objavio čak četiri teksta:

„Nastojaću u što je moguće kraćem roku razjasniti masu stvari o konsolidiranom bilansu koji je izdala Vanredna uprava Agrokora i sad ću imati argumentovanu i snažnu novu krivičnu prijavu.“

Hrvatsko državno tužilaštvo već mesecima sprovodi istragu. Policija je ušla i u kuću Ljerke Puljić izvršne potpredsednice Agrokora. Advokat Ante Nobilo potvrdio je kako je u toku i pretres stana bivše članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge. Policija je, kako se saznaje, došla i na vrata Damira Kuštraka koji navodno nije bio na svojoj adresi, javlja HRT, a prenosi Fonet. Izvori bliski istrazi na koje se pozivaju mediji tvrde da policija pretresa više od 60 lokacija u Hrvatskoj.