Albanci sve nezadovoljniji vlašću premijera Edija Rame 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Demonstranti u Tirani su se u sredu uveče sukobili s policijom na protestu sazvanom zbog ubistva 25-godišnjaka Klodijana Raše prethodnog dana. Mladić je prekršio policijski čas uveden radi suzbijanja virusa korona.

Protestovale su, prema izveštajima, stotine građana, kršeći zabranu okupljanja više od 10 osoba i bacajući kamenice na policajce i na zgrade Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i Skupštine Tirane.

Pokušali su, prenela je Beta, i da upadnu u kompleks Vlade u kojem je kabinet premijera Edija Rame, ali ih je policija rasterala suzavcem.

Policija je saopštila da je devet njenih pripadnika povređeno u sukobima. Raša je ubijen iz vatrenog oružja pošto nije reagovao na naredbu policije da stane.

Demonstranti su uzvikivali „Rama, odlazi“ i „Ja sam Klodijan“, a zapalili su i jelku ispred sedišta Vlade i potom je srušili.

„Na proteste je pozvala“, objašnjava za Danas Erion Kačori, novinar albanske televizije News 24, „grupa mladih članova jedne od opozicionih partija.

Policajac koji je zbog ubistva u međuvremenu uhapšen tvrdio je da je mladić bio naoružan. Demonstranti sada traže smenu ministra unutrašnjih poslova Sandera Lešaja“.

Vladi premijera Edija Rame teče drugi mandat, podseća Kačori, „i želi da se izbori za treći na izborima u aprilu 2021.

Kao što se to i inače dešava na Balkanu, suviše vlasti sobom povlači manjak odgovornosti i aroganciju.

Teško je reći ko će dobiti izbore, opozicija ili Ramina Socijalistička partija, ali nezadovoljstvo prema vlasti raste“.

Kačori kaže da su građani Albanije nezadovoljni odnosom vlade prema pandemiji kovida-19, posebno kada je reč o objavljivanju pouzdanih podataka o broju mrtvih usled virusa korona.

„Mnogi ljudi su, takođe, izgubili kuće u zemljotresu prošle godine i još uvek nisu dobili novi smeštaj. O tome da nema poverenja u vladu kada je reč o borbi protiv korupcije i kriminala ne treba ni trošiti reči“, navodi albanski novinar.

„Albanska opoziciona Demokratska stranka je van parlamenta već tri godine, tako da u skupštini dugo nema prave opozicije. Sveukupno gledano, u Albaniji ne postoji nestabilnost u smislu bezbednosti, ali nezadovoljstvo raste iz dana u dan“, zaključuje Eri Kačori.

Policija pozvala na poštovanje mera protiv epidemije

Vlasti Albanije su juče, prenosi Beta, zatražile poštovanje zabrane javnog okupljanja zbog pandemije. Policija je pozvala demonstrante da poštuju protivepidemijske restrikcije, uključujući zabranu okupljanja više od 10 ljudi, obaveznu upotrebu maski, poštovanje socijalnog distanciranja i noćnog policijskog časa. „Okupljanja i mitinzi su kršenje pravila o virusu korona „, navela je policija u saopštenju i dodala da vlasti neće dozvoliti proteste, već će se organizatori i učesnici „suočiti sa snagom zakona“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.