Ambasada SAD u Moskvi osudila odluku ruskog pravosuđa da novinarki RSE produži pritvor 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Ambasada Sjedinjenih Američih Država u Moskvi osudila je odluku ruskog pravosuđa da novinarki Radija Slobodna Evropa Alsi Kurmaševoj produži pritvor.

„Zadiranje Kremlja u slobodu medija je neprihvatljivo“, saopštila je danas američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi, prenosi RSE.

Navela je da su predstavnici američke ambasade bili prisutni na sudu u Kazanju 1. aprila kada je Kurmaševoj pritvor produžen do 5. juna i najavila da će SAD nastaviti da prate slučaj.

Okružni sud u Kazanju odbio je zahtev advokata Kurmaševe da joj se izrekne kućni pritvor.

Kurmaševa, koja ima američko i rusko državljanstvo, u pritvoru je od 18. oktobra pod optužbom po zakonu o „stranim agentima“, koji Rusija koristi protiv novinara i aktivista civilnog društva.

Kurmaševa je u Rusiju doputovala zbog porodičnih obaveza, gde je zadržana 2. juna dok je čekala povratni let na aerodromu u Kazanju, kada su joj oduzeti pasoši.

Rusija ju je optužila i za širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama, za šta je zaprećena maksimalna kazna od deset godina zatvora.

Pored Kurmaševe, u pritvoru u Rusiji je i američki novinar, Evan Greškovič. Američka vlada saopštila je da je nezakonito pritvoren i ulaže maksimalne napore za njegovo oslobađanje.

Kurmaševu SAD formalno nisu okarakterisale kao „nezakonito pritvorenu“, uprkos molbama RSE i njene porodice, što bi omogućilo da zvanični Vašington odvoji više sredstava za napore da se oslobodi.

Kurmaševa je uoči sudskog postupka novinarima rekla da fizički nije dobro i da su njeni uslovi u pritvoru veoma loši. Dodala je da dobija minimalnu medicinsku negu.

U februaru prošle godine Kurmaševa je nominovana za Svetsku nagradu za slobodu štampe UNESCO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari