Ambasador Kine odlazi iz SAD posle osam godina 1Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Ambasador Kine u SAD Sui Tjankai je saopštio da nakon osam godina odlazi iz Vašingtona i da su odnosi Amerike i Kine na „raskrsnici“.

Sui, o čijem se odlasku spekulisalo mesecima, u svom oproštajnom saopštenju je apelovao na Kineze u SAD da brane svoja prava da ostanu u zemlji i da „preuzmu odgovornost i misiju“ unapređenja bilateralnih odnosa.

„Kinesko-američki odnosi su na važnoj raskrsnici, a politika SAD prema Kini prolazi kroz novu rundu restrukturiranja, suočavajući se sa izborom između dijaloga i saradnje s jedne i konfrontacije i konflikta s druge strane“, naveo je u svom pismu.

„U ovom trenutku Kinezi u SAD preuzimaju veću odgovornost i misiju. Nadam se da ćete i dalje biti čvrst promoter i davati pozitivan doprinos stabilnom razvoju kinesko-američkih odnosa i da ćete braniti svoje pravo da budete u SAD i štititi suštinske interese kineskog i američkog naroda da biste promovisali svetski mir, stabilnost i prosperitet.“

Sui je kineski ambasador u Sjedinjenim Državama s najdužim stažom.

U SAD je bio u periodu previranja u odnosima između dve zemlje pod rukovodstvom Si Đinpinga i Donalda Trampa, uključujući trgovinski rat, međusobno zatvaranje konzulata i uvođenje restrikcija stranim novinarima iz Kine, odnosno SAD, kritiku zbog kršenja ljudskih prava, produbljivanje tenzija zbog Tajvana i neprijateljstvo zbog porekla virusa i upravljanja pandemijom.

Administracija Džozefa Bajdena je obećala da će u određenoj meri nastaviti da sprovodi Trampovu trgovinsku politiku prema Kini, ali teži boljoj saradnji u vezi s pitanjima kao što su klimatske promene i međunarodna savezništva u drugim domenima spora, za razliku od Trampovog unilateralnog stava.

Usred sve većeg javnog neprijateljstva kineskih diplomata poznatih kao „vučji ratnici“ Sui je važio za daleko odmereniji i umereniji glas, uključujući i to da se javno suprotstavljao pokušajima kolega iz diplomatije da proguraju teorije zavere da je pandemija virusa korona krenula iz američke vojske.

Sui se, međutim, usprotivio kritici i okrivio „lažne vesti“ za izveštaje o represiji u Hong Kongu i zlostavljanjima u Sinđangu.

Izveštaji u poslednjih nekoliko meseci su ukazivali da je ovaj 68-godišnji diplomata namerno zadržavan na ovoj poziciji da bi upravljao odnosima tokom tranzicionog perioda, odnosno preuzimanja dužnosti Bajdenove administracije.

„Sui se umorio i već nekoliko godina je hteo da ode“, rekao je Džej Majkl Kol, glavni i odgovorni urednik Tajvan sentinela.

„Odlazi u trenutku kada su odnosi SAD i Kine na najnižom nivou u poslednjih nekoliko godina, ako ne i u poslednjih nekoliko decenija. Glavni razlog za to nije njegova krivica, pošto je po aktuelnim standardima bio predstavnik Kine u inostranstvu pomalo blage naravi.“

Suija će najverovatnije naslediti Kin Gang, zamenik ministra spoljnih poslova Vanga Jia.

Kol je rekao da je to imenovanje zanimljivo po tome što Kin nema direktnog iskustva sa SAD, ali je dodao da će pod sadašnjim nivoom kontrole kineskog režima najverovatnije biti malo prostora za manevar diplomata.

„Možete da pošaljete najiskusnijeg diplomatu u Vašington i odnosi bi se i dalje pogoršavali“, rekao je Kol.

On je rekao da nedavne opaske kineskog ambasadora u Francuskoj Luja Šajea, kojima je vređao francuske poslanike i naučnike, ukazuju da je većina javnih nastupa diplomata više usmerena ka domaćoj kineskoj publici nego ka mestu gde su postavljeni.

„Ako je to slučaj i ako se Kin, pod uslovom da bude imenovan, uklapa u taj kalup, u Vašingtonu bi moglo da dođe do više retoričkih varnica nego što je bilo za vreme Suija.“

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.