Ambasador Srbije u Kijevu: U kontaktu smo s našim državljanima u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/ SERGEY DOLZHENKO

Jedan broj građana Srbije evakuisao se iz Ukrajine i pre nego što je izdata preporuka ambasade, kazao je ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović. Ističe da su u kontaktu sa državljanima Srbije koji trenutno pokušavaju da napuste tu zemlju.

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović kaže da su ovom trenutku na snazi mere upozorenja na opasnost.

„Čuju se detonacije, znači da ima aktivnosti“, rekao je Jovanović za RTS.

Što se tiče naših građana, onih koji nisu otišli iz Ukrajine nakon što je objavljena preporuka da to učine, kako kaže Jovanović, neki su krenuli tokom jučerašnjeg dana, a neki prekjuče.

„S obzirom da su putevi zakrčeni, da su na putevima prema zapadu kontrolni punktovi, jer je uvedeno ratno stanje, a samim tim i obaveza mobilizacije svih punoletnih državljana Ukrajine od 18 do 60 godina, tako da tu dolazi do zastoja i do stalnih kontrola“, navodi Jovanović.

Ističe da je u kontaktu sa našim državljanima.

„Pratim kretanje onih državaljana koji su se javili. Oni mi se javljaju povremeno tako da znam dokle su stigli da bismo imali informaciju kada napuste zemlju“, dodaje Jovanović.

Ukazao je da su dobili informaciju da će ukrajinske železnice u večernjim satima od 19.50 pa do 22.37 imati vozove koji polaze iz Kijeva u pravcu zapada.

„Ima sedam vozova i njihov kapacitet je negde oko 10.000 ljudi koje mogu da prevezu do kraja dana prema zapadu“, poručio je Jovanović.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.