Američka ratna mornarica spremna da pomogne u deblokiranju broda u Sueckom kanalu 1Foto: Beta / ©Maxar Technologies via AP

SAD su spremne da pomognu da se oslobodi teretni brod zaglavljen četiri dana u Sueckom kanalu slanjem tima stručnjaka američke Ratne mornarice koji bi mogao da stigne vrlo brzo do tog mesta, reklo je danas više američkih zvaničnika.

Portparolka Bele kuće Džen Saki rekla je da su SAD ponudile pomoć egipatskim vlastima da se oslobodi Suecki kanal. Ona je rekla da se pregovori nastavljaju i da se nada da će uskoro moći nešto više da kaže.

Portparol centralne komande američke vojske (Centcom) je rekao da Pentagon već planira moguću misiju i da su ponudili pomoć Egiptu, i da će razmotriti svaki konkretan zahtev koji budu dobili.

Spasilački timovi iz više zemalja nastavili su danas akciju deblokade Sueckog kanala, gde nasukani teretni brod od utorka blokira jedan od najprometnijih trgovinskih puteva na svetu.

Brod „Ever Given“ jutros je i dalje bio u istoj poziciji. Više tegljača i drugih brodova uključeno je u akciju deblokade, saopštila je ranije danas služba nadležna za saobraćaj u kanalu.

Američka centralna komanda koja pokriva ceo Bliski istok zadužena je za zaštitu pomorskog saobraćaja u regionu.

Jedan američki vojni zvaničnik je rekao da su SAD ponudile egipatskim vlastima da pošalju tim eksperata američke Ratne mornarice. Ako to Egipat zvanično zatraži oni bi mogli da budu poslati u subotu iz Bahreina gde se nalazi američka Peta flota, ali taj zahtev još nije upućen, rekao je taj zvaničnik za Frans pres.

SAD su takođe spremne da pruže savete o bezbednosti brodovima koji bi odlučili da izbegnu Suecki kanal i idu oko Afrike, čime bi bili izloženi zoni rizičnoj zbog pirata, rekao je američki vojni zvaničnik. Međutim, ni američka Peta flota ni međunarodna pomorska koalicija sa sedištem u Bahreinu ne bi mogli da prate sve blokirane brodove na tom zaobilaznom putu.

Brod Ever Given, nosač kontejnera dug 400 metara zaglavjen je od utorka u Sueckom kanalu gde prolazi gotovo 10 odsto međunarodnog pomorskog saobraćaja.

Prema specijalizovanom časopisu Lojds list više od 200 brodova blokirano je na dve strane, i u zoni čekanja u sred kanala, što ima za posledicu veliko kašnjenje u isporuci nafte i drugih proizvoda.