Američki brodovi uopšte nisu išli ka Severnoj Koreji 1Foto: EPA/ KIMIMASA MAYAMA

Američki nosač aviona „Karl Vinson“ i drugi ratni brodovi nisu plovili ka Severnoj Koreji, već u suprotnom pravcu, kako se ispostavilo.

Američka mornarica objavila je 8. aprila da se jurišna grupa predvođena „Karlom Vinsonom“ uputila ka Korejskom poluostrvu usred napetosti oko nuklearnih ambicija Pjongjanga, podseća Bi-Bi-Si. I predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je prošle nedelje izjavio da je „armada“ poslana.
Međutim, plovila su se zapravo tokom vikenda udaljila, krećući se kroz moreuz Sunda ka Indijskom okeanu. Pacifička komanda američke vojske u utorak je saopštila da je otkazala „posetu“ luci Pert, ali da je sproveden prethodno planirani manevar sa Australijom kod njene severozapadne obale, pošto su brodovi 8. aprila napustili Singapur.

Jurišna grupa onda je „nastavila ka Zapadnom Pacifiku kako je naređeno“. Nije jasno da li je to što se grupa nije uputila ka Korejskom poluostrvu bila namerna prevara, čiji je cilj možda bio da uplaši severnokorejskog lidera Kim DŽong-Una, promena plana ili prosto nesporazum, javlja dopisnik britanskog servisa iz Južne Koreje Stiven Evans.

U svakom slučaju, potpredsednik SAD Majk Pens bio je neumoljiv kada je govorio na nosaču aviona „Ronald Regan“ – lociranom u Japanu – tokom nedavne turneje u regionu, obećavajući „neuspeh bilo kakvog napada i nadmoćan i efikasan američki odgovor na bilo kakvo korišćenje konvencionalnog ili nuklearnog oružja“. Severna Koreja i SAD su poslednjih nedelja pojačali napetosti, dok je pokretanje jurišne grupe otvorilo pitanje mogućeg preventivnog udara Amerike, podseća Bi-Bi-Si. Pens je Severnu Koreju juče opisao kao „najopasniju i trenutnu pretnju miru i bezbednosti“ u azijsko-pacifičkom regionu.

Pens je tako reagovao pošto je Severna Koreja za vikend održala vojnu paradu i pokušala da, kao test, lansira još jednu raketu koja je, međutim, eksplodirala odmah pošto je ispaljena, navodi Pentagon.

Amerika je takođe optužila Pjongjang da pokušava da „nešto isprovocira“. Američki sekretar za odbranu DŽejms Matis je u utorak neuspešni test nazvao nesmotrenim potezom. Matis je još kazao da Vašington, u vezi sa Severnom Korejom, „tesno sarađuje“ sa Kinom. Pjongjang je saopštio da bi raketne probe mogao početi da izvodi svakog vikenda te da bi, u slučaju vojne akcije SAD, pokrenuo „sveopšti rat“. „Ako SAD planiraju vojni napad na nas, odgovorićemo preventivnim nuklearnim udarom u našem sopstvenom stilu i našim sopstvenim metodama“, izjavio je za Bi-Bi-Si u ponedeljak Han Song-rjol, zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.