Američki Kongres zaobišao Trampov veto na budžet o odbrani 1Foto: EPA-EFE/Erin Schaff

Američki Kongres danas je priredio „šamar“ odlazećem predsedniku Donaldu Trampu jer je zaobišao njegov veto na odbrambeni budžet i usvojio zakon uprkos njegovom protivljenju, javila je agencija Frans pres.

Senat, pod kontrolom republikanaca, glasao je danas za zakon o odbrambenom budžetu od 740 milijardi. Za budžet je glasao 81 senator dok je 13 bilo protiv.

Gornji dom američkog Kongresa danas je zasedao, što nije uobičajeno za prvi dan u Novoj godini.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, u ponedeljak je glasao za poništavanje Trampovog veta. Za poništavanje veta je glasalo 322 poslanika, a protiv je bilo 87.

Tramp je odbio da potpiše Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz Trampa za vreme njegove četiri godine u Beloj kući.

Od kada nije uspeo da osvoji drugi mandat, Tramp ih je oštro kritikovao što nisu u potpunosti podržali njegove nepotvrđene navode o izbornim prevarama, kao i zato što su odbacili njegov zahtev da izglasaju veću novčanu pomoć pogođenima Kovidom-19, i izrazili spremnost da ponište njegov veto na zakon o odbrani, podsetio je Glas Amerike (Voice of America).

Frans pres dodaje da „šamar“ Trampu dolazii u trenutku kada sve više republikanaca priznaje njegov poraz na predsedničkim izborima održanim 3. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.