Američki ministar pravde: Tužioci da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja 1Foto: EPA-EFE/Amanda Sabga

Američki ministar pravde Vilijam Bar ovlastio je federalne tužioce širom Sjedinjenih Država da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja pre nego što bi ishod američkih predsedničkih izbora zvanično bio potvrđen, prenosi agencija AP.

U dopisu u koji je agencija imala uvid Bar je naveo da se istrage mogu voditi ukoliko postoje jasni i verodostojni navodi o nepravilnostima koje bi potencijalno mogle uticati na ishod izbora u pojedinoj saveznoj državi.

Precizirao je i da bi istrage u dravama za koje je očigledno da neće uticati na ishod izbora trebalo odložiti sve dok izbori ne budu potvrđeni.

“Tužioci bi trebalo da počnu preliminarne istrage koje bi im omogućile da utvrde postoje li dokazi na osnovu kojih je moguće preduzeti dalje istražne radnje”, naveo je u dopisu Bar, prenosi Glas Amerike.

Zbog Barove direktive, glavni tužilac Sekretarijata za pravosuđe zadužen za izborne prevare Ričard Pilger podneo je ostavku. Prema internom mejlu koji je poslao kolegama, u koji su imali uvid AP i Rojters, naveo je da napušta poziciju „nakon što je razmotrio novu politiku i njene posledice.“

Bar u dopisu tužiocima nije precizirao nikakve konkretne slučajeve prevare.

„Iako je neophodno da se navodi razmotre blagovremeno i efikasno, podjednako je važno da istražitelji budu oprezni i potpuno posvećeni pravičnosti, neutralnosti i nepristrasnosti“, napisao je Bar.

Donald Tramp i članovi njegovog izbornog štaba više puta su nagovestili da imaju dokaze da je u nekoliko ključnih država bilo mnogo nepravilnosti, ali ih za sada nisu javno izneli.

Saveze države trebalo bi do 8. decembra da reše sva pitanja u vezi sa održavanjem izbora, uključujući prebrojavanje glasova i eventualne sudske sporove, a članovi Elektorskog koledža sastaju se 14. decembra kako bi utvrdili konačni ishod glasanja.

Iz izbornog štaba Džoa Bajdena je saopšteno da žale zbog odluke Bara da uputi memorandum koji će, kako je ukazano, podgrevati promišljene, spekulativne ili izmišljenje tvrdnje.

Svi vodeći američki mediji u subotu su proglasili Bajdena za pobednika izbora, nakon što je saopšteno da je pobedio u Pensilvaniji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.