Američki tenkovi „abrams“ u Ukrajini tek od proleća 1Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Američki tenkovi „abrams“ neće stići u Ukrajinu do proleća, kada se očekuje da će se borbena dejstva intenzivirati, izjavila je danas je zamenica američkog državnog sekretara za političke poslove Viktorija Nuland.

Kao što znate, „abrams“ je veoma složen tenk i zahteva dosta obuke. Iako smo ih juče odobrili, biće potrebno neko vreme da ih dostavimo na bojno polje. Oni se tamo neće pojaviti za prolećnu ofanzivu, kazala je Nuland u američkom Senatu, prenosi Sputnjik.

U sredu su SAD najavile da će u Ukrajinu poslati 31 savremeni tenk „abrams“ sopstvene proizvodnje, a paralelno će Velika Britanija i Nemačka isporučiti svoje tenkove.

Obraćajući se senatorima, Nuland je rekla da je Vlada spremna da razmotri mogućnost ublažavanja sankcija Rusiji, ukoliko bi došlo do ozbiljnih pregovora o Ukrajini.

U kontekstu ruske odluke da ozbiljno pregovara i povuče svoje snage iz Ukrajine i vrati teritorije, ja bih, naravno, podržala ublažavanje sankcija, a mislim da bi to podržao i državni sekretar Entoni Blinken, kazala je Nuland, prenosi Tass.

Senator Rend Pol iz Kentakija posebno je pitao Nulandovu kakvi su izgledi da se odustane od sankcija ruskim poslanicima, kako bi Moskva uzvratila ukidanjem sankcija članovima Kongresa. On je naglasio da su odluke Vašingtona da primeni restriktivne mere protiv poslanika Dume i Saveta Federacije dovele do uništenja rusko-američkog međuparlamentarnog dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.