Amerikanci već obučavaju Ukrajince – u Nemačkoj 1Foto: EPA-EFE/Andrzej Lange

Instruktori iz Nacionalne garde Floride obučavaju ukrajinske vojnike za upotrebu haubica i drugog teškog naoružanja, i to se dešava u Nemačkoj, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Vest je do nemačke javnosti došla neobičnim putem: Pentagon je u petak saopštio da već obučava pedesetak Ukrajinaca za upotrebu artiljerijskog oružja poput haubica, te radarskih sistema i oklopnih vozila.

Kako je rekao portparol Džon Kirbi, to se dešava na više mesta u Evropi, uključujući i Nemačku. O drugim lokacijama nije hteo da govori. Kirbi nije bio određen, već je rekao da se obuka sprovodi u američkim vojnim bazama u Nemačkoj. „Zahvalni smo Nemačkoj za kontinuiranu podršku“, rekao je Kirbi.

Navedeno je da je za te potrebe raspoređeno oko 160 pripadnika Nacionalne garde Floride, koji su radili na obukama u Ukrajini pre izbijanja rata. Ukrajinski vojnici „će potom biti i sami instruktori, vratiće se u Ukrajinu i obučiti kolege“, dodao je Kirbi.

Krajem marta je američki predsednik Džozef Bajden rekao da američke snage obučavaju Ukrajince i na lokacijama u Poljskoj, ali su vojni zvaničnici kasnije pokušali da demantuju svog predsednika.

I Nemačka planira obuke

Nemačka je ranije takođe saopštila da namerava da obuči ukrajinske instruktore za upotrebu tenkova tipa Gepard. Tome je prethodila žestoka rasprava o tome da li zemlja treba da isporučuje teško naoružanje Ukrajini, koja je na udaru ruske agresije.

Za sada je nekoliko zemalja, predvođenih SAD, potvrdilo isporuke teškog naoružanja. Između ostalog, u pitanju su Pancerhaubice 2000, i slovenački tenkovi sovjetske proizvodnje T-72. Nemačke firme traže od Vlade da dozvoli isporuku i modernijih tenkova.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.