Analena Berbok: Podrška Ukrajini nije sprint, nego maraton 1Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Saveznici Ukrajine treba da se prilagode novoj ratnoj strategiji ruskog predsednika Vladimira Putina i pripreme za dug, iznurujuć rat, upozorila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

Putin je Ukrajinu „brutalno napao računajući da će je brzo pokoriti,“ rekla je Berbok u jednoj emisiji televizije ARD u utorak uveče. „Sada vidi da to ne ide baš tako i sada ide dugoročnom strategijim.“

Ministarka je dodala kako „to znači da i mi moramo da istrajemo sa podrškom Ukrajini … nastavak isporuka oružja.“

Berbok je podsetila da Nemačka Ukrajinu naoružanjem snabdeva kružnom razmenom sa partnerima iz NATO.

Prema toj šemi, koju je dogovorila sa Češkom i, po svemu sudeći u utorak i sa Grčkom, Berlin sopstvenim rezervama naoružava zemlje koje Ukrajini pošalju svoje, staro sovjetsko naoružanje.

Istovremeno, Berbok je rekla da joj je ukrajinski kolega Dmitro Kuleba jasno poručio kako njegovoj zemlji, „za užasne stvari koje se dešavaju u Donbasu, treba podrška za odbranu od onoga što dolazi odgore, znači artiljerija, protivavionski sistemi i dronovi.“

„Sada moramo da proverimo, obezbeđujemo li zaista sve za tu novu (rusku) strategiju kako Ukrajina može dalje da se brani,“ dodala je.

Bez toga, ostaje pretnja da će u Donbasu „sve biti sravnjeno.“

Rusija, prema njenoj proceni, igra na vreme.

„Poneko može da pomisli kako je sve u redu kada oružje nakratko utihne, ali baš ništa nije u redu, jer taj prekid nasilja ne vodi miru i slobodi, nego se ruska vojska premešta prema deklarisanom cilju zauzimanja Ukrajine,“ rekla je.

„Čak i ako budemo iscrpljeni, moramo nastaviti da branimo Ukrajinu, da stojimo uz nju, jer jasno je da tamo branimo mir i slobodu u Evropi,“ zaključila je Berbok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.