Analiza: Rusko povlačenje iz Hersona je ponižavajuće, ali ne i iznenađujuće 1EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se ruske trupe spremaju da se povuku iz velikog dela ukrajinske okupirane oblasti Herson. Ovaj potez je ponižavajući, ali – nakon razvoja događaja u poslednjih nekoliko nedelja – nije iznenađujući.

Plan predviđa odustajanje od hiljada kvadratnih kilometara teritorije koju je Rusija zauzela u prvim danima invazije, a koju je tek pre pet nedelja proglasila ruskom teritorijom.

Na organizovanom sastanku u Moskvi u sredu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Sergej Surovikin – nedavno imenovan za komandanta onoga što Moskva i dalje naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini – pokušali su da prikažu povlačenje u najboljem mogućem svetlu, piše CNN, prenosi N1 Zagreb.

Od avgusta, ruske trupe su ubile 9.500 ukrajinskih vojnika u Hersonu i uspešno odbile „do 80 ili 90 odsto neprijateljskih projektila“, tvrdi Surovikin u sredu.

Međutim, povlačenje će zaštititi živote civila i vojnika, dodao je on.

„Razumem da je ovo veoma teška odluka, ali istovremeno ćemo zaštititi ono najvažnije – živote naših vojnika i ukupnu borbenu gotovost trupa, i besmisleno je da ih držimo na zapadnoj obali u ograničeno područje“, rekao je Surovikin.

Ruski komentatori i zvaničnici pažljivo izbegavaju da doslovno koriste reč „povlačenje“, predstavljajući tu odluku kao pametan vojni potez da se na istočnoj strani reke Dnjepar pregrupiše na odbrambene položaje koje će Ukrajinci tek teškom mukom moći da unište.

Za sada se ne zna kako će Ukrajinci reagovati. Njihove trupe na linijama fronta na jugu su iscrpljene, a teritorija kroz koju moraju proći je verovatno jako minirana. Gonjenje ruskih trupa dovelo bi do dodatnog krvoprolića, kao i do borbi u uskim oblastima kao što je grad Herson.

Ukrajina će se „kretati veoma pažljivo, bez emocija, bez nepotrebnog rizika“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci u sredu.

„Postepeno se krećemo ka jugu i jačamo svoje pozicije. Korak po korak“, rekao je on.

Saopštenje iz Moskve nije izazvalo udaranje u grudi koje se moglo videti nakon ranijih povlačenja.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je često kritikovao rusko Ministarstvo odbrane i vojnu komandu, rekao je da je Surovikin spasio hiljadu vojnika i „napravio težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtvovanja za prazne reči i spasavanja neprocenjivih života vojnika“.

Kadirov je dodao da je u Hersonu teško voditi borbu, posebno kada nisu zagarantovani putevi snabdevanja.

Tokom leta, kada je Ukrajina dobila rakete dugog dometa kao što su američki sistemi HIMARS, njena vojska je počela da uništava sve mostove, železnička čvorišta i skladišta iza ruskih linija do kojih je mogla da stigne. Rusi su morali da se oslone na pontonske mostove, ali je bilo sve teže obezbediti isporuku municije i druge opreme preko reke.

Međutim, nisu svi dobro prihvatili povlačenje iz Hersona. Ruski komentator bez dlake na jeziku Sergej Markov opisao je na svom Telegram kanalu planirano napuštanje Hersona kao „najveći geopolitički poraz Rusije od raspada SSSR-a“. Političke posledice ovog ogromnog poraza biće zaista velike.“

Glavni razlog za ovaj poraz je odbijanje pravog rata i katastrofalno kašnjenje u donošenju neophodnih odluka“, dodao je on.

Činilo se da se Kadirov slaže da su odlaganja opcija za Moskvu. Borbe u Hersonu zahtevale su „stabilno i redovno snabdevanje municijom i formiranje snažnog i pouzdanog pozadina“, rekao je on. „Zašto to nije urađeno od prvog dana specijalne operacije?“

U oktobru, kada je Surovikin preuzeo komandu nad operacijom, upozorio je da će Rusija morati da se suoči sa teškim odlukama. Debakl u Harkovu – kada su ukrajinske snage preplavile ceo region za samo nedelju dana – dogodio se pre njegovog imenovanja za komandanta, a Surovikin je verovatno bio zabrinut da bi se Herson uskoro mogao pretvoriti u još jedno poniženje.

U intervjuu od 18. oktobra, Surovikin je rekao ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da će planovi za Herson „zavisiti od vojno-taktičke situacije koja se stalno razvija“, koju je opisao kao „već veoma tešku“.

Delovaćemo svesno, blagovremeno i nećemo bežati od teških odluka“, rekao je tada.

Čini se da je diskrecija postala bolja strana hrabrosti. Tokom protekle dve nedelje, ruske snage su se ukopale na istočnoj obali. Kule stražare postale su uobičajeni prizor, a satelitski snimci su počeli da pokazuju rovove dok su civili nemilosrdno proterivani iz svojih domova blizu reke.

Šta ako se Rusija povuče?

Kada i ako se ruske snage povuku na istočnu obalu, njihove linije snabdevanja će postati lakše održive i dobiće odbranu u dubini. Svaki pokušaj ukrajinskih snaga da pređu reku bio bi toliko skup da ne bi vredeo ni razmišljati.

Rusija bi zadržala kontrolu nad 60 odsto Hersonske oblasti, uključujući obalu Azovskog mora. Sve dok ruske trupe kontrolišu i utvrđuju istočnu obalu reke Dnjepar, ukrajinske snage će se boriti da oštete ili poremete kanale koji donose svežu vodu na Krim.

Čini se da je Surovikinin prioritet stabilizacija ruskih odbrambenih linija posle nekoliko teških meseci. On je u sredu naglasio da će trupe koje se povlače iz Hersona „biti korišćene u aktivnim operacijama, uključujući i ofanzivne, na drugim pravcima u zoni operacije“.

Uvek postoji šansa da je sastanak u sredu bio trik da se ukrajinske snage namame u zamku i da Rusi nemaju nameru da potpuno napuste zapadnu obalu reke. Visoki ukrajinski zvaničnici su svakako skeptični. Ali taktička situacija za ruske trupe, koje su bile saterane u ćošak iznad reke, za samo nekoliko nedelja je od izazovne postala gotovo nemoguća.

Veći politički poraz u Hersonu ne može se zakamuflirati. Zvaničnici koje je postavila Rusija vladaju Hersonom i okolinom od marta. Delili su ruske pasoše svima koji su želeli da ih prihvate, govorilo se o zameni rublje ukrajinskom valutom, organizovana je masovna krađa žita.

Iz Moskve su doputovali visoki zvaničnici da razgovaraju o integraciji Hersona u „ruski svet“. I u septembru je održan nezakonit referendum, nakon čega je usledila pompezna ceremonija u Moskvi kojom su pripojeni Herson i još tri ukrajinska regiona.

Putin je krajem septembra rekao da ima poruku za Kijev: „Ljudi koji žive u Lugansku i Donjecku, Hersonu i Zaporožju, postaju naši građani. Zauvek.“

„Branićemo našu zemlju svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, rekao je on.

Nedelja u politici traje jako dugo. Proslava koju je Putin organizovao pre samo mesec dana poremećena je samo u jednom regionu, a ukrajinske snage počinju da ulaze i u Lugansk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.