FOTO: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Zakonodavci i pristalice istopolnih brakova su klicali i aplaudirali pošto je zakon usvojen u donjem domu Parlamenta. Pre tri nedelje građani su ogromnom većinom podržali izmenu zakona. “Australija je to učinila. Svi Australijanci su imali pravo na reč i oni su rekli da je to pošteno i da nastavimo (proces usvajanja zakona). Parlament je nastavio (proces) i danas smo glasali za jednakost, za ljubav”, rekao je australijski premijer Malkolm Turnbul.

Prema grupaciji “Bračna jednakost”, koja se zalaže za legalizovanje sklapanja bračnih zajednica između istih polova, Australija je 25. država koja je legalizovala istopolne brakove, sledeći zemlje kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Novi Zeland. Iako se u Sidneju, najvećem gradu u Australiji, održava čuveni festival gejeva i lezbejki od 1978, regionalna područja su uzdržanija kada je reč o piznavanju homoseksualnih brakova.

“Ovo je divan trenutak u australijskoj istoriji. Australijski narod je ponovo potvrdio da je ovo zemlja poštenih šansi za sve. Prvi put se pripadnici LGBTI zajednice osećaju kao punopravni članovi društva, što je neverovatno moćan trenutak”, rekao je Tiernan Brejdi, lider grupe “Bračna jednakost”.