Francuska: Avioni na paradi 14. jula u bojama Malog princa 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Francuska će odati poštu Malom princu čiji će lik biti na avionima tokom parade 14. jula, saopštilo je danas francusko vazduhoplovstvo.

Ove godine se navršava 75 godina od objavljivanja u Francuskoj čuvene novele Antoana de Sent Egziperija (Antoine de Saint-Exupéry), koja je najpre objavljena 1943. godine u SAD.

„Time se odaje pošta sećanju i univerzalnim humanističkim vrednostima svetski poznatog pisca Antoana de Sent Egziperija, pionira vazduhoplovstva i francuskog borca“, navodi se u saopštenju vazduhoplovstva i Fondacije „Antoan de Sent Egziperi“.

Na avionima će biti slika Malog princa sa zvezdanim nebom u pozadini.

Sent Egziperi, koji je bio zadužen za vazdušno izviđanje tokom nemačke invazije 1940. godine, prepričao je svoje iskustvo u „Ratnom pilotu“, knjizi objavljenoj 1942. godine.

„Mali princ“ je njegova naredna knjiga, inspirisana nesrećom u Libiji u decembru 1935. godine kada su ga spasli beduini.

Planetarni uspeh „Malog princa“, najčitanijeg dela francuske književnosti u svetu, usledio je nakon piščeve pogibije u julu 1944. tokom misije na Mediteranu.

Nakon ograničenja tokom prošlogodišnje parade za nacionalni praznik 14. juli, Francuska ove godine organizuje defile na Jelisejskim poljima, a posetioci moraju da imaju zdravstveni sertifikat i nose zaštitne maske.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.