Azerbejdžan "častio" evropske političare? 1Foto: EPA/ JACEK TURCZYK

Vladajuća elita u Azerbejdžanu je dve godine potkupljivala evropske političare, koristeći tajni crni fond od 2,8 milijardi dolara, pokazuje istraga koju je sproveo konzorcijum evropskih listova, a čije je rezultate objavila organizacija Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Novac je navodno kanalisan preko četiri kompanije sa, kako se navodi, sumnjivim poslovanjem, čija su sedišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Među onima koji su primali mito bilo je i evropskih političara koji su zauzimali blagonaklon stav prema Vladi u Bakuu. U izveštaju o istrazi se, međutim, dodaje da nema pokazatelja da su svi primaoci mita znali koji je izvor novca, piše Bi-Bi-Si.

Tajni fond s nazivom „Azerbejdžanska vešernica“ postojao je do 2014. Poreklo novca nije poznato, ali ima „dovoljno dokaza da ima veze s porodicom predsednika Ilhama Alijeva“, navodi se u izveštaju. U vreme kada je fond navodno bio aktuelan bivša država SSSR-a je optuživana za sistemsku korupciju, krađu glasova i zloupotrebe, uključujući hapšenja opozicionih političara, aktivista za ljudska prava i novinara. U izveštaju se navodi da je dosta novca potrošeno na potkupljivanje lobista, novinara, političara i biznismena.

Prema OCCRP, operacija se pokazala kao uspešna u, na primer, ubeđivanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da 2013. glasa protiv izveštaja u kojem se kritikuje Azerbejdžan. U vezi s tim glasanjem je povedena istraga, a izveštaj se očekuje do kraja godine. Četiri firme sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu preko kojih je novac kanalisan su zatvorene. Jedna od vodećih evropskih banaka Danske bank iz Danske izvršila je transakcije novca do ovih kompanija preko svoje ispostave u Estoniji. Banka je priznala da se nije dovoljno angažovala, te nije primetila sumnjive transakcije. Novac iz istog fonda je trošen i na mnoge druge stvari, kao što je privatno obrazovanje za porodice Azera, koje žive u inostranstvu, dodaje se u istrazi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Azerbejdžan "častio" evropske političare?”

  1. …ономад беше г.Тадић заједно с Илханом отварао споменик Хајдару Алијеву, Илхановом татку у овом парку, ал то сад сигурно нема баш никакве везе с овим текстом. Не знам ни зашто ово пишем…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.