Bajden i Fon der Lajen obećali da će poboljšati saradnju SAD i EU na smanjenju emisije štetnih gasova 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećali su da će učiniti više na obuzdavanju emisije fosilnih goriva usled korišćenja prirodnog gasa, u vreme kada evropski uvoz američkog tečnog prirodnog gasa (LNG) raste zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

Bajden i Fon der Lajen su se obavezali u zajedničkoj izjavi da će poboljšati saradnju SAD i EU na smanjenju emisije metana usled upotrebe LNG, da će raditi na standardizovanom praćenju i izveštavanju o ispuštanju metana, kao i na njegovom smanjenju.

Ekološke grupe upozoravaju da širenje upotrebe LNG ugrožava napore SAD i evropskih zemalja da brzo smanje emisije fosilnih goriva radi sprečavanja najtežih scenarija globalnog zagrevanja.

Prirodni gas je u najvećoj meri metan. To je gas sa jakim efektom staklene bašte koji u najvećoj meri doprinosi klimatskim promenama.

Izvoz američkog LNG u Evropu je gotovo utrostručen otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Uvoz LNG u Evropu porastao je 75 odsto od prošle godine, kao rezultat bojkota ruskog prirodnog gasa od Zapada i odluke Moskve da smanji ili obustavi isporuke tog energenta u Evropu zbog sankcija koje su joj uvedene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.