"Dragi Džo" na rastanku 1Foto: EPA/MAURIZIO GAMBARINI (arhiva)

Američki predsednik Džozef Bajden ugostio je nemačku kancelarku Angelu Merkel u Beloj kući, prilikom njene poslednje zvanične posete Vašingtonu pre nego što joj istekne mandat.

Razgovarali su o odnosima dve zemlje, pre svega o različitim stavovima o gasovodu Severni tok 2, ali i o onim zajedničkim, poput odnosa prema ponašanju Rusije i Kine.

Osim toga, dvoje lidera su razgovarali i o klimatskim promenama, pandemiji kovida 19 i vakcinaciji, kao i o Avganistanu i sajber napadima i bezbednosti.

Gasovod Severni tok 2 je već neko vreme izvor tenzija u odnosima SAD i Nemačke, pošto se Bajden protivi njegovoj izgradnji smatrajući da će to dodatno osnažiti Rusiju, dok Merkel tvrdi da je to komercijalno pitanje koje ne bi trebalo da bude predmet geopolitike.

Uprkos tome, američki predsednik je istakao da “dobri prijatelji ne moraju biti saglasni baš u svemu”.

“Iako sam kancelarki Merkel ponovo naveo razloge svoje zabrinutosti oko gasovoda Severni tok, nas dvoje smo apsolutno ujedinjeni u ubeđenju da se Rusiji ne sme dozvoliti da iskoristi energiju kao oružje prinude ili pretnje susednim zemljama”, izjavio je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkelovom, prenosi En-Bi-Si njuz.

On je dodao i da će se “Nemačka i SAD zajednički suprotstaviti ruskoj agresiji”.

Angela Merkel je ukazala da se dve države zalažu za slobodna demokratska društva i da se snažno protive anti-demokratskim postupcima Kine.

Bajden želi da ojača veze sa globalnim saveznicima pošto je pristup bivšeg predsednika Donalda Trampa spoljnoj politici pod motom “Amerika na prvom mestu” narušio odnose sa brojnim zemljama, uključujući i Nemačku.

Tramp se često sukobljavao sa Merkelovom, optužujući je da je “zarobljenik Rusije”.

S druge strane, Bajden i Merkel su posle sastanka naglasili koliko su bliski njihovi odnosi, a njena poseta je označila prvi sastanak licem u lice sa nekim evropskim liderom u Beloj kući od kada je on preuzeo dužnost.

Bajden je hvalio Merkelovu zbog njene “izvanredne” karijere i rekao da će mu “lično nedostajati njeno prisustvo na sastancima”, dok je nemačka kancelarka rekla da su njih dvoje “ne samo partneri, već i veoma bliski prijatelji”, oslovivši svog domaćina više puta sa “dragi Džo”.

Tokom sastanka, Merkel je pokrenula još jedno od spornih pitanja koje se tiče restrikcija za putovanja i ulazak u SAD koje zbog pandemije kovida 19 važe za građane većine evropskih zemalja, među kojima je i Nemačka.

Bajden je rekao da je zakazao sastanak sa liderom svog korona tima kako bi razgovarali o tome i da će “u narednih sedam dana” moći da pruži konkretnije podatke o tome.

Dvoje lidera su objavili Vašingtonsku deklaraciju, zvaničnu izjavu u kojoj se ističe njihova “posvećenost bliskoj bilateralnoj saradnji u promovisanju mira, bezbednosti i prosperiteta širom sveta”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.