bajdenFoto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao da će SAD ukinuti Rusiji status „stalnih normalnih trgovinskih odnosa“ da bi kaznile Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

Promena koja je, kako je rekao, realizovana zajedno sa inicijativama američkih saveznika, prokrčiće put za to da SAD uvedu tarife na široki raspon ruske robe, što će povećati pritisak na rusku ekonomiju koja je na ivici velike recesije.

On je rekao da sve ukupno gledano sankcije i kontrola uzvoza „slamaju“ rusku ekonomiju. „Nastavićemo da stežemo Putina. On je agresor, mora da plati cenu“, rekao je Bajden i naglasio da će Rusija „platiti žestoku cenu“ ako upotrebi hemijsko oružje.

Bajden je takođe najavio zabranu uvoza ruskkog alkohola, morske hrane i dijamanata. „Zabranjujemo robu iz nekoliko važnih sektora ruske ekonomije“, dodao je Bajden.

On je takođe rekao da će SAD dodati imena još nekoliko ruskih oligarha na listu sankcionisanih pojedinaca.

Bajden je upozorio da Putin „ne može da vodi rat koji preti samim temeljima međunarodnog mira i stabilnosti, a onda da traži finansijsku pomoć od međunarodne zajednice.“

On je takođe rekao da je danas razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimiro Zelenskim.

„Rekao sam mu kao što sam i svaki put kada smo razgovarali da su SAD uz ukrajinski narod i da se hrabro bore da odbrane svoju zemlju.Pošto Putin nastavlja sa nemilosrdnim napadima, SAD i saveznici i partneri i dalje jedinstveno rade na povećanju ekonomskog pritiska na Putina i na dodatnoj izolaciji Rusiji sa globalne scene. Kasnije danas ćemo sa NATO saveznicima i G-7, Kanadom, Francuskom, Nemačkom, Italijom, Japanom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom unijom zajednički najaviti nekoliko novih koraka da pritisnemo Putina i pozovemo ga na još veću odgovornost za njegovu agresiju na Ukrajinu“, rekao je Bajden iz Bele kuće.

Zelenski se oglasio na Tviteru. „Imali smo sadržajan razgovor. Izneo sam mu procenu situacije na frontu, informisao sam ga o zločinima koje je Rusija počinila nad civilnim stanovništvom. Složili smo se oko daljih koraka za pružanje podrške odbrani Ukrajine i pojačanje sankcija Rusiji“, naveo je Zelenski, preneo je Si-En-En.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.