Balon nepoznatog porekla preleteo Kolumbiju 1Foto: Travis Huffstetler Photography via AP

Kolumbijske vlasti saopštile su danas da je jedan balon za sada nepoznatog porekla preleteo njihovu teritoriju posle upozorenja u petak američkih vlasti o „kineskom balonu za nadzor“ uočenom iznad Latinske Amerike.

Kolumbijsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je balon otkriven u petak ujutru i nadgledan sve dok nije napustio vazdušni prostor te zemlje.

Dodaje se da balon nije „ugrozio“ bezbednost i odbranu zemlje.

„Nacionalni sistem protiv-vazduhoplovne odbrane je 3. februara otkrio objekat na visini iznad 55.000 stopa (16.700 metara), koji je ušao u kolumbijski vazdušni prostor kroz severni sektor zemlje, krećući se prosečnom brzinom od 25 čvorova (46 kilmetara na sat) i imao karakteristike balona“, saopštila je vojska.

Kolumbijsko vazduhoplovstvo je dodalo da sprovodi „provere sa raznim zemljama i institucijama kako bi utvrdilo poreklo objekta“.

Pentagon je u petak saopštio da je drugi kineski balon za nadzor primećen kako leti iznad Latinske Amerike, dan pšto je sličan balon pronađen iznad SAD.

Tada nisu dati nikakvi detalji o lokaciji i putanji drugog balona.

Američka vojska oborila je u subotu, po naređenju predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden), kineski balon koji je leteo iznad SAD, što je izazvalo oštre kritike Pekinga i nagoveštaj pretnje da će uzvratiti.

Američke vlasti smatraju da je to bio kineski špijunski balon, dok su kineske vlasti navele da je meteorološki koji je skrenuo sa svoje putanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.