BBC, Britiš Ervejz i vlada Nove Škotske među prvim žrtvama velike sajberkrađe podataka 1Foto: Shutterstock

Američki i britanski zvaničnici za sajberbezbednost upozorili su danas na potencijalno globalne posledice toga što je banda ruskih sajber-iznuđivača hakovala program za transfer fajlova MOVEit, koji je popularan među korporacijama, javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Među prvim žrtvama krađe podataka su BBC, Britiš ervejz i vlada kanadske provincije Nova Škotska.

„Ovo je potencijalno jedna od najznačajnijih sajberprovala poslednjih godina“, rekao je Bret Kolou (Brett Callow), analitičar u firmi Emsisoft koja se bavi sajberbezbednošću, i dodao: „Imaćemo bolji uvid u njen značaj kada se pojave novi detalji o broju i vrstama organizacija koje su se našle na udaru“.

Kriminalni sajbersindikat Klop rensomver (Cl0p ransomware) objavio je kasno sinoć na svom dark-veb sajtu da njegove žrtve – navodno stotine njih – imaju rok do 14. juna da se jave radi preogovora o otkupu podataka ili rizikuju da ti osetljivi podaci budu javno objavljeni na internetu.

Program MOVEIt naširoko se koristi među kompanijama za bezbebnu razmenu fajlova.

Vlasnik programa, Progres softver (Progress Software) iz SAD upozorio je svoje korisnike na sajberprovalu još 31. maja i objavio „peč“ program za zatvaranje rupe koju su provalnici iskoristili.

Stručnjaci za bezbednost, međutim, upozoravaju na mogućnost da su do tog trenutka desetine ako ne i stotine firmi već izložile svoje podatke tihoj krađi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari